BiH ili Apsurdistan
25

Cikotić pa Nešić: Kontinuitet ministara sigurnosti koji ne prolaze sigurnosne provjere i izdaju dozvole koje ni sami nemaju

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nenad Nešić ni osam mjeseci od početka mandata ministra sigurnosti BiH nije dobio dozvolu za pristup tajnim podacima odnosno nije finalizirana njegova sigurnosna provjera.
No, on se hvali da je uprkos toj činjenici potpisao drugima minimalno stotinu dozvola za pristup podacima koji su klasifikovani kao "tajno" i "vrlo tajno"

"Evo da vam odam jednu tajnu. Sve sigurnosne dozvole za pristup podacima 'tajno' i 'vrlo tajno' potpisujem ja. Eto, ja potpisujem, pa neko je dozvolio. Zakon dozvolio. Sve dozvole dođu meni na potpis kada agencija obavi provjere. Potpisao sam sigurno 100 iako nemam dozvolu", izjavio je nedavno Nešić gostujući u emisiji kod Emele Burdžović na N1 televiziji

Novinari portala Klix.ba su se dva puta obraćali Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) s pitanjem da li je ministru Nešiću izdata dozvola za pristup tajnim podacima, ali na upite od 25. aprila i 2. augusta ove godine nikada nismo dobili odgovor.

Ipak, kaže Nešić, neposjedovanje navedene dozvole njega ne sprečava ni u čemu, pa ni da drugima potpisuje dozvole koje on nema.

"Ja funkcionišem osam mjeseci bez te dozvole. Ne znam šta kaže Zakon o Vijeću ministara, ali mene to ne opterećuje. Pitanje šta je s mojom sigurnosnom provjerom je pitanje za OSA-u, a ne za mene", poručio je.

Ipak, ovo je uređeno Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Nešićeve tvrdnje da je sve po zakonu nemaju uporište jer je apsurdno da neko izdaje bilo kakve dozvole, a istovremeno on je ne posjeduje.

Odgovornost za ovakve radnje je i na njegovom pomoćniku Mati Miletiću koji rukovodi Sektorom za zaštitu tajnih podataka s obzirom da i pored saznanja da ministar nema neophodnu dozvolu, uredno mu dostavlja pripremljene dozvole na potpis.

U prethodnom mandatu, Selmo Cikotić koji je bio ministar sigurnosti, također nije imao dozvolu za pristup tajnim podacima, no on je na zahtjeve na potpis (od polovine mandata) počeo davati svom pomoćniku koji je prošao sigurnosne provjere za pristup tajnim podacima.

Ipak, dva ministra sigurnosti zaredom (Cikotić i Nešić) koji ne posjeduju dozvole za pristup "tajno" i "vrlo tajno" podacima i nisu prošli sigurnosne provjere govori o kontinuitetu flagrantnog kršenja zakona i predstavljaju srozavanja kredibiliteta i ugleda institucija Bosne i Hercegovine.đ

Sigurnosne provjere, barem koliko je poznato javnosti, još uvijek nije prošao ni ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Ako pogledamo u Zakon o zaštiti tajnih podataka, tamo piše da se prema stepenu tajnosti "tajno" određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo izuzetno štetne posljedice po sigurnosne, političke, ekonomske ili druge interese BiH.

"Vrlo tajno" se određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje ugrozilo integritet BiH i nanijelo državi nepopravljivu štetu.