Dvodnevna radionica
0

Cikotić: Ostvaren ozbiljan pomak u upravljanju migracijskim procesom u BiH

FENA
Selmo Cikotić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Selmo Cikotić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u Bihaću je organiziralo dvodnevnu radionicu o migracijskim kretanjima, te odgovornostima u upravljanju privremenim prihvatnim centrima u našoj zemlji.

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, te međunarodnih organizacija i ovom prilikom razgovarali su o trenutnoj humanitarnoj i sigurnosnoj situaciji, kretanju migranata i izbjeglica, modelima dodatnog poboljšanja načina upravljanja kompletnim procesom, kao i stanju u prihvatnim centrima.

"Predmet rasprave je bila vertikalna i horizontalna saradnja između domaćih i međunarodnih institucija. Ovo je zapravo još jedna u nizu aktivnosti koje poduzima Ministarstvo sigurnosti BiH, s ciljem što kvalitetnijeg upravljanja migracijskim procesom. Zajedničkim angažmanom i kvalitetnom saradnjom napravili smo ozbiljan pomak. Kao rezultat svega toga imamo činjenicu da u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci imamo broj migranata kao s kraja 2017. godine, odnosno početka masovnih migracija i u našoj državi", kazao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

On je naglasio da su u proteklom periodu uvedena nova tehnička sredstva, organizacijski modeli, integrirani svi nivoi vlasti, zatim da su ostvareni novi aspekti međunarodne saradnje sa zemljama iz kojih migranti dolaze, a da je izgradnja privremenog prihvatnog centra na lokalitetu Lipa u završnoj fazi.

Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Laura Lugaroti ponovila je da Bosna i Hercegovina ima bezerezervnu podršku u svim aktivnostima kontrole i upravljanja procesom migracija.

"Evidentan je ozbiljan rad nadležnih državnih institucija, pa se i rezultati jasno vide. Mi ćemo naravno nastaviti maksimalno podržavati sve procese i aktivnosti koje provodi Ministarstvo sigurnosti, kako bi se migrantima i izbjeglicama osigurao dostojanstven tretman i smještaj, ali i nesmetano funkcionisanje i napredovanje lokalnih zajednica", dodala je Lugaroti.

Značajno poboljšanje situacije konkretno u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu potvrdio je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

"Od januara se dešava nešto, što nažalost nije bio slučaj u prethodne tri godine. To nešto je uključivanje nadležnih državnih institucija, konkretno Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima u rješavanje ovog problema. Neuporedivo se lakše nositi sa ovakvim problemom kada imate takvu podršku. Za nas je izuzetno bitno da je Bira daleka prošlost, da su osigurani svi uslovi za centar u Lipi, te da se upravo zbog toga više ne dozvoljava formiranje divljeg i improviziranog smještaja u središtu grada", kazao je Fazlić.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH potvrđeno je i kako je jutros nastavljeno sa aktivnostima kontrole kretanja i smještaja migranata na području Bihaća, pa su 62 migranata sa javnih površina i iz napuštenih objekata izmještena u privremeno šatorsko naselje na lokalitetu Lipa.