Humanitarna kriza
58

Cikotić na Lipi: Ovdje ćemo hitno osposobiti kamp i prebaciti sve migrante

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić predvodio je danas delegaciju koja je posjetila improvizirani migrantski kamp Lipa. On je izrazio nadu da će se što prije uspostaviti migrantski kamp sa mnogo boljim uslovima za život migranata na ovoj lokaciji kod Bihaća.
"Danas je veliki broj zvaničnika došao na lokalitet improvizovanog kampa Lipa i svima se zahvaljujem što su se odazvali da ovdje vidimo surove i nezahvalne uslove koji su planirani za boravak migranata", kazao je Cikotić.

Kazao je kako će se sagledati doprinos koji trebaju dati razne institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvoril uslovi za višesedmični boravak migranata dok se privremeni prihvatni centar Lipa koji je u velikoj mjeri uništen, privede dugotrajnijoj namjeni odnosno smještaju migranata za boravak na duži period.

"Sve ovo posljednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima", dodao je.


Kazao je da su danas na Lipu došli predstavnici Ministarstva odrane BiH, OS BiH, Vlade USK, Grada Bihaća, specijalizovanih kompanija koje trebaju osigurati kvalitetan i stalni dovod vode i struje, jedinica civilne zaštite, humanitarnih organizacija koje će brinuti o kvalitetnom smještaju, ishrani i svim drugim praktičnim pitanjima, kao i medicinske i sanitetne zaštite.

"Sada odmah imamo sastanak svih učesnika na lokalitetu Ripča gdje ćemo precizirati i konkretizovati doprinose i obaveze i odgovornosti svih aktera i koordinaciju. Sutra ćemo od Predsjedništva BIH tražiti odluku o angažovanju OS BiH na inžinjerskom uređenju kampa Lipe, da se može pristupiti betoniranju podloga i instaliranju instalacija, kanalizacije i drugih građevinskih radova da bi se taj kamp što prije osposobio za kvalitetan i trajniji boravak migranata", izjavio je.

Ministar sigurnosti BiH je poručio građanima Bihaća da ne moraju više čuvati i blokirati kamp Biru.

"Želimo ovdje stvoriti uslove da ovdje što prije izmjestimo sve migrante. Neće biti nikakvog nasilja niti je to iko planirao. Ono što su nadležne institucije planirale jeste da se Bira otvori dok se ovaj kamp na Lipi ne završi. Ta odluka nije realizovana i ne mogu je povući sam. Ali želimo stvoriti uslove da se Bira na legalan način zatvori", kazao je.

Cikotić nije mogao precizirati datum završetka radova na Lipi zbog vremenskih uslova, ali je kazao da se nada da će se to mjeriti u danima.

"Nastojimo da boravak u improvizovanom prostoru bude što kraći", dodao je.