BiH
0

CIKBiH dostavio Špiriću informaciju o provjeri kandidata

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je prije dva dana izdala potvrde za 20 osoba koje su predložene za kandidate za ministre, odnosno zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH i uputili ih predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću.

„Špiriću smo jučer uputili kompletnu informaciju o izvršenim provjerama. Informacija sadrži podatke za ovih 20 kandidata koji ispunjavaju uslove da obavljaju funkcije u Vijeću ministara BiH. Također smo ga obavijestili i o tome da za Mladena Ivankovića Lijanovića nismo još okončali postupak provjere, to traje. Nadamo se da će biti završeno u idućoj sedmici“, kazala je danas za Fenu glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Bajramović.

Prema njenim riječima, Špirića su obavijestili da predloženi kandidati Zoran Tešanović i Senad Šepić ne mogu dobiti potvrdu CIK-a, jer je Izborna komisija donijela zaključak da se pokrene postupak u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer postoje osnovane sumnje da je došlo do kršenja odredbi tog zakona.

„Postupak je u toku. Očekujemo da ćemo uskoro biti u prilici, u skladu sa zakonom, uzeti izjave od ova dva predložena kandidata. Tek nakon toga može se privoditi kraju postupak i vidjet ćemo kakav će biti rezultat“, kazala je Bajramović.

Dodala je kako za predloženog kandidata Igora Crnadaka postoje smetnje, ali su one otklonjive prirode. Bajramović je kazala da, ukoliko Igor Crnadak bude imenovan na funkciju u Vijeću ministara, prije toga mora razriješiti situaciju koja bi dovela do sukoba interesa ukoliko bi prihvatio novu funkciju, a da ne razriješi situacije koje postoje.

„I on lično i njegov otac obavljaju funkcije u nekim javnim preduzećima, upravnim odborima koje bi bilo u sukobu interesa ukoliko bi Crnadak bio imenovan u Vijeće ministara“, kazala je Bajramović.

Kada je riječ o Zoranu Tešanoviću, njegova supruga je direktorica firme koja je imala sklopljen ugovor s Vijećem ministara BiH, odnosno pojedinim ministarstvima, a vrijednost godišnjeg ugovora je prelazila iznos od 5.000 KM koji je propisan Zakonom o sukobu interesa.

Za Senada Šepića je problem to što je otac njegove supruge direktor javnog preduzeća “Bašbunar“ Travnik i po Zakonu po sukobu intersa to predstavlja kršenje zakona, jer je njegov bliski srodnik direktor javnog preduzeća.