BiH
0

CIKBiH će sutra objaviti konačne izborne rezultate, ali još neutvrđene

FENA
Centralna izborna komisija BiH će sutra objaviti konačne izborne rezultate, ali još neutvrđene, kazala je danas za Agenciju FENA glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović.

"Utvrdit ćemo ih nakon što prođe rok za rješavanje po prigovorima i žalbama, odnosno dok se odluči po eventualno primljenim zahtjevima za ponovnim brojanjem, ukoliko neko ima sumnju na neregularnost na nekom biračkom mjestu“, ističe Bajramović.

Rok za objavljivanje izbornih rezultata po Izbornom zakonu je 30 dana od dana održavanja izbora, što znači 31. oktobra.

"Sve zavisi od toga koliko ćemo imati posla po objavi konačnih rezultata, odnosno koliko ćemo primiti takvih zahtjeva i eventualno prigovora i žalbi, ali smo planirali negdje između 25. i 31. oktobra utvrditi izborne rezultate nakon kojih će se moći pristupiti implementaciji“, navodi Bajramović.

Upitana o postupku koji je pokrenuo predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović za raskid koalicije sa Socijaldemokratskom unijom (SDU) BiH, ona je citirala odredbe Izbornog zakona u kojem se navodi da „koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu od dana ovjere za učešće na izborima koalicije do dana ovjere izbornih rezultata“.

"Politička stranka kao član koalicije se ne može povući iz ovjerene koalicije sve do ovjere izbornih rezultata“, navodi se u Izbornom zakonu BiH.

BOSS je obavijestila javnost da je Mirnes Ajanović, kao jedini ovlašteni predstavnik i predsjednik Patriotskog bloka, pokrenuo postupak kod Centralne izborne komisije za raskid koalicije sa SDU-om.

Ajanović je zatražio od CIK-a i tumačenje statusa političkih stranaka koje postizborno prekidaju koaliciju, s obzirom na to da je Izbornim zakonom definirana mogućnost, ali ne i procedura za raskid političkih koalicija, navodi se u saopćenju BOSS-a.