{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"CIK u službi politike i vladajuće šestorke"

S
11.9.2008. u 17:23
0
0
"CIK u službi politike i vladajuće šestorke"
0
"CIK u službi politike i vladajuće šestorke"
Posljednja neargumentirana i zakonom neutemeljena Odluka Centralne Izborne Komisije o uskraćivanju biračkog prava u slučaju posavskih Hrvata imat će dugoročne i nesagledive posljedice u Bosni i Hercegovini, smatraju u SDP-u BiH.
Uskraćivanje biračkog prava je u direktnoj suprotnosti sa Izbornim zakonom, Ustavom BiH i Evropskom Konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Nadalje ono direktno utiče na izborni rezultat, a na taj način legalizira etničko čišćenje i onemogućava provedbu Aneksa 7, saopšteno je danas iz SDP-a.

"Ma ovaj način direktno se krši Odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda te se kroz institucije sistema uvodi diskriminacija građana i nejednakost pred zakonom, što su temeljni principi funkcioniranja pravne države. Otvoreno se postavlja pitanje povjerenja u izborni proces u cjelini i u čijoj su službi i funkciji članovi CIK-a. Da li poreski obveznici plaćaju njene članove sa po 5000 KM mjesečno za nerad i neprovođenje zakona?", pitaju se u SDP-u.

"Ista komisija u slučaju Nedžada Brankovića je legalizirala sukob interesa te uvela princip nejednakosti pred zakonom izabranih i imenovanih zvaničnika. Ove odluke CIK-a nedvosmisleno ukazuju da je na djelu razgradnja i razvlašćivanje institucija BIH što za posljedicu ima razgradnju države. Sve nabrojano nas dovodi do zaključka da članovi CIK-a ne poštuju Odluke Suda Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da se pokrene pitanje odgovornosti i razrješenje članova CIK-a koji bi morali odgovarati Parlamentarnoj skupštini, javnosti i građanima a ne svojim političkim mentorima u aktualnoj vladajućoj šestorci", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: