Saznaje Klix.ba
425

CIK u četvrtak razmatra poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

S. H.
Srebrenica (Ilustracija: Shutterstock)
Srebrenica (Ilustracija: Shutterstock)
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine zasjedat će u četvrtak, a kako Klix.ba saznaje, između ostalog će razmatrati i opciju poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.
Zbog velikog broja prijava vezanih za regularnost izbornog procesa u Srebrenici, što je kulminiralo današnjom akcijom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i hapšenjem tri osobe zbog sumnje u izborne prevare, CIK će razmatrati potpuno poništavanje izbora u toj općini.

To je ujedno i jedan od zahtjeva inicijative "Moja adresa: Srebrenica". Najveći broj prigovora odnosi se na zloupotrebu glasačkog prava, ilegalno prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu, a najviše u Srbiji, malverzacije u vezi s ličnim kartama, odnosno njihovim izdavanjem i još mnogo toga.

CIK je još ranije otvorio istragu zbog sumnji da je 200 ljudi u Srebrenici glasalo s falsifikovanim ličnim kartama.

Kada je riječ o glasanju u Srebrenici, veliki broj žalbi je registrovan i zbog kašnjenja u dostavljanju pošte biračima u inozemstvu pa veliki broj bh. građana nije ni bio u prilici da glasa.

Ipak, kako saznajemo, na dnevnom redu naći će se i opcija poništavanja izbora u Doboju, gdje je SDS uložio veliki broj žalbi. SDS se žalio zbog onemogućavanja njihovim biračima da prisustvuju velikom broju biračkih mjesta.

Kako saznaje Klix.ba, realna je opcija da se ponište izbori u Srebrenici, ali i u Doboju, odnosno da se donese odluka u paketu za obje lokalne zajednice.