9,7 miliona KM nedovoljno
80

CIK traži reakciju OHR-a: Samo puni iznos omogućava provedbu izbora

B. R.
Članovi CIK-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi CIK-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) danas su ponovo komentarisali pitanje finansiranja predstojećih Općih izbora.
Oglasili su se nakon što je Vijeće ministara ranije danas odlučilo da više od devet miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) bude iskorišteno za finansiranje izbora. Međutim, ovaj iznos novca nije dovoljan za provođenje izbora, a to su naglasili i u CIK-u.

"Današnjom odlukom Vijeća ministara ne omogućava se održavanje Općih izbora 2. oktobra. Sada samo posebna odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) na puni iznos, zahtijevan od CIK-a sa svim ekonomskim kodovima, omogućava provedbu izbora", poručili su iz CIK-a.

Vijeće ministara je tek danas usvojilo nacrt ovogodišnjeg budžeta institucija državnih vlasti. No, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ) odbio je mogućnost budžetskog finansiranja izbora. Predstoji da nacrt budžeta razmatra i zakonodavna vlast.

Pojedine stranke smatraju da HDZ onemogućava donošenje budžeta zbog toga što još nije promijenjen Izborni zakon prema zahtjevima HDZ-a, a to se prije svega odnosi na primjenu principa "legitimnog predstavljanja". U HDZ-u su više puta naglasili da smatraju da nema uslova za održavanje izbora.