BiH
0

CIK predstavio projekt izgradnje jedinstvenog izbornog informacionog sistema BiH

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine predstavila je danas u Sarajevu Projekt izgradnje jedinstvenog izbornog informacionog sistema BiH od čije se realizacije očekuje poboljšanje efikasnosti rada cjelokupne izborne administracije.

Vedran Hadžović, član Izborne komisije, obrazložio je novinarima cilj projekta kao efikasnije prikupljanje svih podataka kojima se služi Izborna komisija. Radi ilustracije je naveo jednu od prednosti budućeg sistema - znatno veću brzinu prijenosa informacija između svih učesnika u izbornim procesima.

Do kraja godine je predviđena uvezanost svih općinskih izbornih komisija u BiH s CIK-om i CIPS-om, kazao je Adnan Kulovac, šef Informaciono-tehnološkog odsjeka u CIK-u.

Uspostavom jedinstvenog izbornog informacionog sistema BiH, CIK će imati stabilnu, pouzdanu i sigurnu sistemsku infrastrukturu u narednih tri do pet godina bez značajnijih ulaganja u informacioni sistem.

Ostala hardwareska oprema (serveri, switchevi, kablovi itd.) bit će kvalitetno iskorišćena za testiranje i razvoj aplikacija, testiranje rezervnih kopija podataka, istraživanje, testiranje rada mreže i slično. Dio servera može se koristiti i kao privremena rezerva ako otkaže neki od primarnih servera, rečeno je tokom prezentcije.

Projekt jedinstvenog informacionog izbornog sistema bit će realiziran u dvije faze. Rezultati prve osjetit će se već na narednim općinskim izborima u BiH, a za pripremu cijelog projekta trebat će sigurno godina do godina i po dana, kazao je Vedran Hadžović. To znači da će osim vremena trebati još i novca.

Prva faza je uspješno realizovana i podrazumijevala je nabavku odgovarajuće potrebne opreme jer je CIK dosad imao zastarjelu opremu.

U drugoj kompleksnijoj fazi predstoji zamjena servera i izrada jedinstvenog softwerskog rješenja za cjelokupnu izbornu administraciju u BiH.

U izbornoj administarciji na nivou države angažirano je oko 800 stalno zaposlenih i oko 30.000 osoba koje se privremeno zapošljavaju u biračkim odborima i sl.

Ogroman je priliv informacija koji razmjenjuju ove osobe između sebe i između ostalih učesnika u izbornim procesima (novinari, političke partije i dr.)

Jedini način da se kvaliteno, sigurno i brzo vlada ovim informacijama je uspostava integralnog softverskog rješenja, rečeno je tokom prezentacije.