Važan dan
99

CIK pozvao građane da izađu na izbore: Neka nam u nedjelju bude najbitniji izlazak u godini

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Zvaničnici Centralne izborne komisije BiH održali su danas konferenciju za medije uoči završetka predizborne kampanje i Općih izbora koji će se održati 2. oktobra.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na početku konferencije je izjavio kako je CIK obavio niz edukacija u posljednje dvije sedmice.

"U zadnjih 10 dana CIK je obavio razgovore i edukaciju sa 143 općinske izborne komisije. Možemo saopćiti da na terenu ne postoji niti jedan problem koji bi mogao utjecati na izborni proces. Ono što nam je saopćeno kao izazov jeste obaveza policijskih organa da osiguravaju izborni materijal na biračkim mjestima sa subote na nedjelju, onako kako je to propisano pravilnikom", rekao je Arnautović.

Također, odbacio je navode o najavama "izbornih krađa".

"CIK odbacuje svaku vrstu dezinformacija o navodnoj pripremi za 'izbornu krađu'. Odustajanje članova biračkih odbora nije aktivnost tijela za provedbu izbora, ali je naša obaveza popuniti biračke odbore kada oni ostanu upražnjeni. Sve ostalo je neosnovano uznemiravanje javnosti i takve navode odbacujemo", pojasnio je predsjednik CIK-a.

Tokom obraćanja, Arnautović je objasnio i koliko će ukupno koštati Opći izbori u BiH.

"Izbori će koštati 12.528.000 KM. Od toga su najveći izdaci za naknade članovima biračkih odbora oko 6 miliona KM, za nabavku listića 1.500.000 KM, slanje izbornih paketa poštom oko 1.800.000 KM. Tokom izbornog dana, u funkciji će biti i TV kanal CIK-a putem kojeg će biti emitirane sve aktivnosti CIK-a.

Na kraju, Arnautović se osvrnuo i na novo, ujedno i veoma važno pravilo izbora.

"Uz podršku Velike Britanije izrađeno je više od 6.000 štambilja za biračka mjesta. Oni će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog lista u donjem lijevom uglu. Pored sigurnosnog štambilja potpisuje se ovlašteno lice. Upozoravam da se radi o sigurnosnom elementu. Koji listić ne bude sadržavao ove elemente, neće se brojati", zaključio je Arnautović.