Šest gradova i općina
50

CIK potvrdio rezultate prijevremenih lokalnih izbora: Novi ljudi, ali stare politike

N. V.
Foto: CIK BiH
Foto: CIK BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 23. sjednici donijela Odluku o potvrđivanju rezultata prijevremenih izbora za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika, te za načelnike općina Bratunac i Vogošća, održanih 5. februara ove godine.

Prema potvrđenim rezultatima:

  • Za gradonačelnika Grada Bihać izabran je Elvedin Sedić, kandidat političkog subjekta Pomak-Pokret za modernu i aktivnu Krajinu

  • Za gradonačelnika Grada Tuzla izabran je Zijad Lugavić, kandidat političkog subjekta SDP-Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

  • Za gradonačelnika Grada Srebrenik izabran je Adnan Bjelić, kandidat političkog subjekta Ujedinjeni (NIP-NS-SDP).

  • Za gradonačelnika Grada Zvornik izabran je Bojan Ivanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

  • Za načelnika Općine Bratunac izabran je Lazar Prodanović, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

  • Za načelnika Općine Vogošća izabran je Migdad Hasanović, kandidat političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije.

Rezultati prijevremenih lokalnih izbora su samo potvrdili poitičku zbilju u BiH. Mandat su osvojili oni kandidati koji dolaze iz stranaka prethodnika uprkos tome što su imali opozicione rivale u skoro svim mjestima.

U Zvorniku je bio samo jedan kandidat - SNSD-ov, a pobjedu su učvrstili i u Bratuncu. SDA je ponovo osvojila mandat u Vogošći, Trojka u Tuzlanskom kantonu, dok je u Krajini ponovo gradonačelnik iz PoMaka. Zanimljivo je da je u Bihaću NiP podržao kandidata koji je pobijedio uprkos tome što je njihov koalicioni partner SDP ovdje imao svog kandidata.

Rezultati prijevremenih izbora u šest gradova i općina u našoj zemlji u praksi tako nisu donijeli nikakvu značajniju promjenu. SDA je priželjkivala da će im ovi lokalni izbori donijeti neku bolju dinamiku, međutim to se nije desilo, a ni stranke Trojke nisu napravile značajan iskorak.