Novi načelnik Mustafa Avdagić
0

CIK potvrdio rezultate izbora u Sanskom Mostu

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbora za načelnika Općine Sanski Most održanih 26. juna 2011. godine.

Novoizabrani načelnik Općine Sanski Most je Mustafa Avdagić (SDA).

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisija BiH, www.izbori.ba.

Na današnjoj sjednici nisu potvđeni rezultati prijevremenih izbora za načelnika Općine Ilidža održanih 26. juna 2011. godine, zbog žalbe koju je uputila politička stranka Savez za bolju budućnost BiH.

Navedena žalba je odbačena kao neblagovremena.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju 11 osoba, koje su bile angažirane za rad na pojedinim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Tuzla i Čapljina u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine.

Zbog počinjenih nepravilnosti na biračkom mjestu sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine i kazna od 200 KM izrečena je Ivani Mišković, Mateji Divković, Alenu Hasanbašiću, Elviru Salkičiću, Peri Jovanoviću, Denisu Azinoviću, Halilu Šoše, Fatimi Džaferović i Igoru Beno.

Nusreti Bundić i Rafi Kordić, kao predsjednicima biračkih odbora, izrečena je kazna od 400 KM kao i zabrana angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine.

Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, Centralna izborna komisija BiH donijela je rješenje o izricanju sankcija Miji Ćosiću i Husi Sariću.

Utvrđeno je da je Mijo Ćosić iz Usore od 19. novembra 2008. do 26. maja 2011. istovremeno obavljao funkciju izabranog dužnosnika, to jest vijećnika u Općinskom vijeću Usora i funkciju osnivača i člana Skupštine privatnog preduzeća "Ćosićpromex"d.o.o. Usora, koje je u 2009. i 2010. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Izrečena mu je sankcija: nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2010. i kazna od 3.000 KM.

Utvrđeno je da je Huso Sarić iz Sarajeva od 26. januara 2006. do 26. augusta 2010. obavljao funkciju nositelja izvršne funkcije, to jest direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok je njegov bliski srodnik, kćerka Dinka Terzić, djevojački Sarić istovremeno obavljala funkcije osnivača i člana Skupštine privatnog preduzeća "Saramerc" d.o.o. Sarajevo, koje je u 2009. i 2010. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Izrečena mu je sankcija nepodobnosti kandidovanja za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2010. godine kao i kazna od 1.000 KM, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.