BiH
0

CIK potvrdio i ovjerio liste kandidata za odbornike u Istočnom Sarajevu

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdila je i ovjerila liste na kojima su imena kandidata za odbornike u Skupštini Grada Istočno Sarajevo, saopćeno je danas iz CIK-a.

Kandidatske liste dostavljene su iz skupština općina: Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac, Trnovo (u Republici Srpskoj), Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Iz Skupštine općine Istočni Stari Grad, tri su kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata - Milorad Dodik, tri iz Srpske demokratske stranke, dva iz Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj i tri iz Partije demokratskog progresa.

Na kandidatskoj listi iz Skupštine općine Pale, šest kadrova je iz SNSD-a, po pet iz PDP-a te SDS-a, tri iz političke stranke Pokret za naš grad, jedan iz Srpske radikalne stranke Republike Srpske te dva iz koalicije Demokratski narodni savez i Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj.

Iz općine Sokolac na listi su imena po sedam kandidata iz SNSD-a i SDS-a, tri iz PDP-a te po jedan iz Socijalističke partije, Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj i Srpske radikalne stranke Republike Srpske.

Iz Skupštine općine Trnovo (RS), na listi su imena šest kandidata SNSD-a, kao i po dva iz SDS-a te Grupe članova (odbornika).

Skupština općine Istočno Novo Sarajevo kandidirala je šest članova SNSD-a, po dva iz koalicije Demokratski narodni savez i Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj te iz SDS-a, kao i po tri iz Grupe odbornika općine Istočno Novo Sarajevo te iz PDP-a.

Na listi Skupštine općine Istočna Ilidža su tri člana SNSD-a, tri iz Grupe odbornika 1 - Milorad Dodik, četiri iz grupe odbornika - 2 Milorad Dodik, po tri iz SDS-a i s liste Grupe odbornika - A, kao i po dva kandidata s liste Grupe odbornika - B i PDP-a.

Centralna izborna komisija BiH napominje da joj je kandidatske liste za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva do danas na potvrđivanje i ovjeru dostavilo samo Općinsko vijeće Novo Sarajevo, iako je odredbama Izbornog zakona propisano da se u roku od 15 dana od konstituiranja općinskog vijeća, odnosno skupštine općine, vrši izbor članova gradskog vijeća, odnosno skupštine grada.