Pet glasova "za"
9

CIK ponovo priznao sporni listić PDP-a: Hoće li SNSD izgubiti delegata u Domu naroda?

I. Sa.
Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala sporni listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici CIK-a BiH, gdje je pet članova bilo za ovu odluku te dva protiv. Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili su protiv ovakve odluke.

"Faktički se vraćamo na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine odnosno njene komisije i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali", rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Rogić je kao član CIK-a rekao da će glasati na isti način kao ranije u sva četiri slučaja, bez obzira na žalbe.

"U svim slučajevima sam glasao da je nevažeći listić i glasaću i dalje", naveo je on te dodao da to radi na temelju iskustva od 20 godina.

Podsjećamo, nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, a da je jedan glasački listić nevažeći.

PDP je podnio prigovor CIK-u, u kojem stoji da je Komisija protivpravno i pogrešno utvrdila sporni listić nevažećim. CIK je utvrdio da su rezultati posrednih izbora delegata u Dom naroda iz NSRS okončani, a da je PDP-ova kandidatska lista osvojila 12 glasova.

Međutim, Sud BiH je usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da navedeni zaključak CIK-a nije prihvatljiv jer nijedna stranka o čijim se prijedlozima kandidatskih lista glasalo nije izjavila prigovor odnosno žalbu.

Praktično, priznanjem listića PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića on sada ima 12 glasova koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Sada će žrijeb odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda BiH.