Nespojive funkcije
0

CIK oduzeo mandat političkom direktoru SBB-a Anisu Kriviću u općinskom vijeću u Sarajevu

G. M.
Anis Krivić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anis Krivić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je Anisu Kriviću oduzela mandat vijećnika u Općinskom Vijeću Stari Grad Sarajevo. Krivić je, podsjetimo, politički direktor Saveza za bolju budućnost BiH.
Mandat mu je oduzet zbog nespojivosti funkcija, odnosno jer je ujedno obavljao dužnost savjetnika zamjenika premijera Federacije BiH Veska Drljače.

Kako je rečeno na današanjoj sjednici, CIK je postupao po prijavi, koju je zaprimio 9. aprila, da Krivić obavlja istovremeno nespojive dužnosti vijećnika i savjetnika nositelja izvršne funkcije u Vladi FBiH.

Potom su se obratili Vladi FBiH pisanim putem. Rješenje o imenovanju Krivića za savjetnika zamjenika premijera dostavljeno im je 7. maja.

Potom je CIK donio zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti Krivića zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući navedene dužnosti postupao suprotno Izbornom zakonu BiH.

Kriviću je ostavljena mogućnost da se izjasni. On je dostavio pisano izjašnjenje u kojem je naveo da smatra da je stajalište CIK-a o ovom pitanju nezakonito i neosnovano, jer smatra da savjetnik zamjenika premijera "nije izvršna funkcija".

No, CIK je ipak utvrdio da su ove dvije funkcije nespojive po Izbornom zakonu te je danas donio jednoglasnu odluku o oduzimanju mandata. Na sve odluke CIK-a postoji mogućnost žalbe Sudu BiH.

Podsjetimo da je CIK BiH u maju donio identičnu odluku o oduzimanju mandata vijećnika u Općinskom vijeću Centar Sarajevo Ismiru Juski, također iz SBB-a. Jusko je savjetnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.