Pojasnili o čemu je riječ
67

CIK: Odluke o dodijeli zamjenskih mandata nisu pravosnažne i bez njih se može zakazati sjednica

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH reagovala je nakon vijesti da je otkazana sjednica Predstavničkog doma FBiH te zbog toga što je kao razlog navedeno to da CIK nije dostavio uvjerenja o zamjenskim mandatima.
Naime, povodom Obavijesti o odgađanju 3. redovne sjednice

Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koju je danas uputila predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnicima i drugim relevantnim pravnim i fizičkim osobama Centralna izborna komisija BiH ističe sljedeće:

"Redovne, zakonom utvrđene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi sa dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata", poručuju iz CIK-a.

Nastavljaju, potom, da procedura utvrđivanja prestanka mandata i dodjele mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu je propisana Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o dodjeli i prestanku mandata.

"Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH te vodi i prethodni postupak, ako je potrebno, o utvrđivanju činjeničnog stanja (u slučaju kada je izabrani zvaničnik podnio ostavku, da je to učinio svojom voljom).

Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste iste političke stranke u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava izabranog člana organa vlasti kojem prestaje mandat", navodi se u obrazloženju CIK-a i nadalje nastavljaju:

"Prije nego što dodijeli mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu, Centralna izborna komisija BiH provjerava kod Apelacionog odjela Suda BiH da li je nezadovoljna strana u roku od dva dana od dana prijema odluke podnijela žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste. Članu organa vlasti kojem je dodijeljen mandat, umjesto člana organa vlasti kojem je prestao mandat u skladu s članom 1.10 Izbornog zakona BiH, mandat teče od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je dodijeljen mandat, ukoliko naravno prethodno prihvati mandat. Sa danom pravosnažnosti odluke stiču se i uslovi za uručenje Uvjerenja o dodjeli mandata", pojašnjavaju.

U konkretnom slučaju odluke o zamjenskim mandatima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu pravosnažne i nisu se stekli uvjeti za dostavljanje Uvjerenja o dodjeli mandata.