Izbori 2018.
8

CIK: O zaključcima Parlamenta BiH očitovat ćemo se tek kada ih dobijemo

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izjasnit će se o zaključcima državnih parlamentaraca nakon što ih zvanično dobije od Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio zaključke koji se odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i organizaciju ovogodišnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Ovim povodom kontaktirali smo CIK gdje su nam rekli da će se o zaključcima očitovati tek kada ih zvanično dobiju od Zastupničkog doma PSBiH te da prije toga neće davati nikakve izjave o toj temi.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je zaključak zastupnice SDS-a Aleksandre Pandurević, kojim je zatraženo od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da odmah akredituje posmatrače ovjerenih političkih subjekata i omogući im da u potpunosti prate i kontrolišu proces štampanja i distribucije glasačkih listića, kao i uništavanja matičnih ploča, a sve u svrhu sprečavanja izbornih krađa.

Podršku je dobio i drugi prijedlog Aleksandre Pandurević kojim se od Vijeća ministara BiH traži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva BiH, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koji će se baviti pitanjem regularnosti izbora.

Državni parlamentarci iznijeli su niz kritika na račun CIK-a, ističući da je javnost izgubila povjerenje u CIK nakon informacija o navodnim nepravilnostima u ovoj instituciji poput one o nestanku glasačkih listića.

Iz CIK-a poručuju kako su sve vezano za kritike zastupnika već više puta kazali u izjavama i saopćenjima za javnost te da su trenutno fokusirani na organizaciju i provedbu Općih izbora 2018.