Vlast ne mari
65

CIK ni ove godine nije omogućio slijepim osobama da same glasaju na izborima

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Slijepe osobe u BiH i ove godine bit će prinuđene da na glasačka mjesta vode osobe od povjerenja ili mobilnom timu saopćavaju svoju odluku jer im drugi način glasanja nije omogućen.

Pripadnik populacije slijepih i slabovidnih osoba Amir Mujezin kazao nam je da su slijepe i slabovidne osobe i dalje nezadovoljne jer još uvijek nije u planu da se i njma omogući glasanje na izborima.

"Napravili smo sve moguće tehnologije. Zašto još uvijek tapkamo u jednom mjestu? Mogli su i ovdje ići s pilot projektom kao što su išli s prozirnim kutijama", rekao je Mujezin.

Prošle godine Mujezin je osmislio sistem za glasanje invalidnih osoba. Za upotrebu ovog sistema potreban je fiksni telefon. Osobe s invaliditetom bi na kućnu adresu dobile vaučer Centralne izborne komisije BiH u kojem bi se nalazio jedinstven kod.

Taj kod je maksimalno zaštićen i osim birača imala bi ga samo Centralna izborna komisija. Slijepe osobe bi ga, naravno, dobile na Brajevom pismu. Nakon biranja broja, osoba se spaja na centralu sistema, nakon čega slijede glasovne upute. Procedura je vrlo jednostavna i sve radnje se vrše putem brojeva te rešetke i zvjezdice na telefonu.

Glasovno bi bile iščitane sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv i niko ga ne može ponovo koristiti. Također, sistem glasanja je prilagodljiv i osobama s niskim stepenom inteligencije.

Proces glasanja traje između 2,5 i 7 minuta, a cijeli sistem bi državu koštao svega 5 KM po glasaču, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila sve niža.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u julu prošle godine je prihvatila Izvještaj interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Tom prilikom usvojeni su zaključci kojim se ministarstva na državnom nivou i CIK obavezuju nastaviti praćenje inovacija u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje su primjenjive u izbornom procesu.