|

CIK ni danas nije razmatrao odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

CIK ni danas nije razmatrao odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH
20
Klix.ba
13.12.2018. u 14:20
20
komentara
20

dijeljenja
CIK ni danas nije razmatrao odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH Foto: H. M./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ni na današnjoj sjednici nije razmatrala odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ova odluka od koje zavisi formiranje i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mogla bi se naći na dnevnom redu sjednice CIK-a u ponedjeljak ili utorak.

Na današnjoj sjednici član CIK-a Suad Arnautović predložio je da odluka o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice, u čemu su ga podržali Ahmet Šantić i Irena Hadžiabdić, dok su četiri člana CIK-a bila protiv.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora 6. novembra 2018. godine, nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, što znači da je 6. decembar 2018. godine bio zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Bez Doma naroda Parlamenta Federacije nije moguće popuniti ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da državne delegate biraju federalni delegati.

Što se tiče bosanskohercegovačkog entiteta RS, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjedit će Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS-a neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...