Dobili mišljenje zavoda
17

CIK ni danas neće donijeti odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) danas neće donijeti odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Uprkos tome što je još prošle sedmice rečeno kako će članovi CIK-a najkasnije do srijede održati sjednicu na kojoj će raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, do toga ipak neće doći.

Kako nam je rečeno iz CIK-a, sjednica će biti održana kada se steknu uslovi za njeno održavanje. Iz CIK-a navode da će sjednicu najaviti na zvaničnoj web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, CIK je prošle sedmice zaključio da će od Federalnog zavoda za statistiku tražiti tehničke podatke o popisima stanovnika u kantonima iz 1991. godine i da će im stručne službe CIK-a dostaviti tabelarne podatke iz 2013. godine.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić potvrdio je za Klix.ba da su još u ponedjeljak CIK-u dostavili tražene informacije, ali i stručno mišljenje u pogledu primjene popisa.

"Rekli smo da popis iz 2013. godine nema kvalifikovanost, a ni prikladnost. Dostavili smo stručno mišljenje koje je u skladu sa zakonskim obrazloženjem. Shodno principu zakonitosti i ustavnosti popis stanovništva iz 1991. godine može biti pravni temelj za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine. Razlog tome je što je izborni proces započet prema popisu iz 1991. godine, a zatim prema Aneksu III i Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tako da se samo takav popis može implementirati jer pravna osnova bh. izbornog zakonodavstva je popis iz 1991. godine", rekao je Kremić.