{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK ni danas neće donijeti odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

21.11.2018. u 13:22
17
6
CIK ni danas neće donijeti odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH
17
CIK ni danas neće donijeti odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH
Foto: H. M./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) danas neće donijeti odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Uprkos tome što je još prošle sedmice rečeno kako će članovi CIK-a najkasnije do srijede održati sjednicu na kojoj će raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, do toga ipak neće doći.

Kako nam je rečeno iz CIK-a, sjednica će biti održana kada se steknu uslovi za njeno održavanje. Iz CIK-a navode da će sjednicu najaviti na zvaničnoj web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, CIK je prošle sedmice zaključio da će od Federalnog zavoda za statistiku tražiti tehničke podatke o popisima stanovnika u kantonima iz 1991. godine i da će im stručne službe CIK-a dostaviti tabelarne podatke iz 2013. godine.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić potvrdio je za Klix.ba da su još u ponedjeljak CIK-u dostavili tražene informacije, ali i stručno mišljenje u pogledu primjene popisa.

"Rekli smo da popis iz 2013. godine nema kvalifikovanost, a ni prikladnost. Dostavili smo stručno mišljenje koje je u skladu sa zakonskim obrazloženjem. Shodno principu zakonitosti i ustavnosti popis stanovništva iz 1991. godine može biti pravni temelj za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine. Razlog tome je što je izborni proces započet prema popisu iz 1991. godine, a zatim prema Aneksu III i Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tako da se samo takav popis može implementirati jer pravna osnova bh. izbornog zakonodavstva je popis iz 1991. godine", rekao je Kremić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: