Schmidtova intervencija
0

CIK može dobiti veći budžet nego što to predviđa ministar finansija BiH

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
U tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt izvršena je i korekcija dijela u vezi sa finansiranjem Centralne izborne komisije BiH.

Schmidt je tako nametnuo da Ministarstvo finansija BiH može dati mišljenje o budžetskom zahtjevu CIK-a, ali bez mogućnosti njegove izmjene, osim u slučaju kada je utvrđen na zahtjev CIK-a BiH.

"Iznimno od odredbe člana 6. Zakona o finansiranju institucija BiH, Centralna izborna komisija BiH može podnijeti budžetski zahtjev u skladu s članom 1. stav 2. ovoga zakona, koji prelazi iznos gornje granice rashoda utvrđen u Ministarstvu finansija i trezora BiH, ukoliko je takav zahtjev u skladu s odobrenim Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, potrebno angažiranje vanjskog osoblja i uvođenje izbornih tehnologija", navodi se.

Dalje se kaže da "protivno preuzetim obavezama ograničenja rashoda i/ili potrošnje temeljem zaključenih međunarodnih ugovora ili kada prijedlog budžeta dovodi do budžetske neravnoteže čije bi uravnoteženje dovelo do smanjenja nacrta budžeta bilo kojeg drugog budžetskog korisnika, pojedinačno ili linearno, na agregiranoj razini."

Također je navedeno da budžetska sredstva neophodna za finansiranje izbora isplaćuju se u vrijeme i u iznosima koje odredi organ nadležan za provođenje izbora.