BiH
0

CIK: Miodrag Bukvić i Vasilj Žarković povrijedili Zakon o sukobu interesa

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u četvrtak je na sjednici u Sarajevu odlučila da je Miodrag Bukvić iz Brčko distrikta povrijedio Zakon o sukobu interesa jer je od 11.12. 2004. do 31.12.2005. godine istovremeno obavljao funkciju poslanika u Skupštini Brčko distrikta i bio direktor privatnog preduzeća "Klas" d.o.o. Brčko koje je poslovalo s Vladom Brčko distrikta BiH u iznosu većem od 5.000 KM godišnje.

Zbog toga mu CIK izriče sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno biranu funkciju u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. od 31.12.2005. godine, saopćila je ova komisija.

Bukvić je dužan u roku od 60 dana od dana prijema odluke platiti novčanu kaznu od 1.500 KM u korist budžeta Distrikta, saopćio je također CIK.

Ova komisija jekonstatirala i da je Vasilj Žarković iz Banje Luke u sukobu interesa jer je od 6.11.2006. do 2.8.2007. godine istovremeno obavljao funkcije savjetnika za privredni sistem i finansije člana Predsjedništva BiH iz RS-a te člana Upravnog odbora Javnog preduzeća Lutrija RS-a.

Njemu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno biranu funkciju u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. od 2.8.2007. godine.

Novčanu kaznu od 1.000 KM dužan je uplatiti na račun Ministarstva finansija i trezora BiH u roku od 60 dana od dana prijema ove odluke.

CIK je u četvrtak na sjednici u dva slučaja donio odluke o pokretanju postupka zbog osnovane sumnje u postojanje sukoba interesa, saopćeno je iz ove komisije.