{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK izrekao 124 sankcije u vezi sa sukobom interesa

F
24.2.2011. u 15:22
0
2
CIK izrekao 124 sankcije u vezi sa sukobom interesa
0
CIK izrekao 124 sankcije u vezi sa sukobom interesa
Centralna izborna komisija BiH je, od početka primjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izrekla 124 sankcije, među kojima i zabrane kandidature na period od četiri godine i oduzimanje mandata izabranim predstavnicima.
Jedan od najvećih problema u regionu kada je riječ o sukobu interesa je, kaže predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić, to što nijedno zakonodavstvo nije stavilo naglasak na imovinsku korist i finansijski interes.

O tom pitanju, dodala je, predstavnici međunarodne zajednice dali su određene preporuke.

O saradnji u narednom periodu Hadžiabdić te predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević i predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković razgovarali su danas u Banjoj Luci.

Slijepčević je najavila da će entitetska komisija za sukob interesa u ovoj godini raditi na izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa da bi bila postignuta ujednačenost zakonskih rješenja u BiH koji tretiraju to pitanje.

Ova komisija prošle godine nije utvrdila postojanje sukoba interesa u RS-u.

Predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković naglasio je da komisija postoji od 2004., a da je od početka 2009. u toj državi na snazi novi zakon koji tretira tu problematiku, gdje je poenta u prevenciji, odnosno sprječavanju, uticanju i edukaciji javnog funkcionera da ne uđe ni u potencijalni sukob interesa.

Kazao je i da Evropska komisija posebno potencira regionalnu saradnju i povezivanje i saradnju država i institucija koje se bave konfliktom interesa iz ove oblasti.

Tamošnja Komisija za sprječavanje sukoba interesa imala je, dodao je, 790 inicijativa protiv javnih funkcionera i 700 donesenih odluka, 53 javna funkcionera su razriješena dužnosti, a sudu za prekršaje predato je 425 zahtjeva za vođenje postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: