{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK: Hapšenje načelnika Bosanskog Broda ne utiče na izborni proces

S
17.9.2012. u 12:27
0
3
CIK: Hapšenje načelnika Bosanskog Broda ne utiče na izborni proces
0
CIK: Hapšenje načelnika Bosanskog Broda ne utiče na izborni proces
Milovan Čerek
Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema nikakvu nadležnost kada je u pitanju slučaj hapšenja načelnika općine Bosanski Brod i kandidata za načelnika Socijalističke partije na lokalnim izborima Milovana Čereka.
"CIK nema nikakvu nadležnost, osim u slučaju da postoji pravosnažna sudska presuda na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci i duže. Tada CIK može da utvrdi prestanak mandata ili da ne dodijeli mandat, ukoliko se osvoji", pojasnila je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, ova situacija apsolutno ne utiče na izborni proces, niti CIK može bilo šta preduzeti po tom pitanju.

Pirićeva ja napomenula da su rokovi za kandidovanje istekli, te da su odštampani glasački listići, što znači da ne može doći do zamjene kandidata.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je jučer da očekuje da Skupština općine Bosanski Brod u naredna dva do tri dana imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika.

Rešićeva je pojasnila da Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske predviđa mogućnost da lokalni parlament vanredno zasjeda i da imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika općine umjesto izabranog načelnika koji je trajno spriječen.

Načelnik općine Bosanski Brod Milovan Čerek uhapšen je prije tri dana zbog sumnje za primanje mita, a Okružni sud Banja Luka odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: