Iduće sedmice odluka
5

CIK dostavio odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dostavila je Ustavnom sudu BiH očitovanje u vezi s usvojenim aktom o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine izjasnit će se idući četvrtak o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o Uputstvu o izmjeni i dopuni Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, a koje je donijela Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 18. decembra 2018. godine.

Iz Centralne izborne komisije BiH kazali su za Klix.ba kako je ova institucija dostavila izjašnjenje, odnosno odgovor Ustavnom sudu BiH i da je to sve što u ovom trenutku mogu kazati.

"Dok Ustavni sud BiH ne donese odluku, Centralna izborna komisija BiH o toj temi ne želi davati bilo kakve izjave za javnost", kazala nam je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Ustavni sud BiH dat će konačnu ocjenu o tome da li je primjena popisa iz 2013. godine ustavna, odnosno da li je CIK imao pravo primijeniti popis iz 2013. godine u skladu s Izbornim zakonom BiH ili je pak trebao ispoštovati Ustav Federacije BiH u kojem je jasno navedeno da baza mora biti popis iz 1991. godine.

U međuvremenu, većina kantonalnih skupština dostavila je CIK-u kandidatske liste za izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je prošle sedmice uputio urgenciju skupštinama Posavskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 zbog nedostavljanja kandidatskih listi.

Iz CIK-a su danas za Klix.ba kazali kako je još Skupština Posavskog kantona dostavila na ovjeru kandidatske liste za izbor delegata u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te da to još uvijek nisu učinile skupštine Kantona 10, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.