BiH
0

CIK: Dosad dodijeljeno 37 mandata za Dom naroda FBiH

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dodijelila je dosad 37 mandata za Dom naroda Federalnog parlamenta delegatima iz osam od deset kantonalnih skupština u Federaciji.

Danas su dva mandata dodijeljena delegatima iz Bosanskopodrinjskog i pet iz Unsko-sanskog kantona.

Za preostale dvije kantonalne skupštine - Zapadnohercegovačku i Hercegovačko-neretvansku CIK je ovjerio kandidatske liste za Dom naroda i ima informacije da će daljnji posao delegiranja prva skupština nastaviti danas, a druga sutra.

Danas su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda i iz Hercegovačkoneretvanskog kantona, a daljnja procedura je vraćanje listi toj skupštini na glasanje, nakon čega će tek CIK moći potvrditi izbor i dodijeliti mandate.

Ovaj kanton inače daje šest delegata u Dom naroda - jednog Bošnjaka, tri Hrvata, jednog Srbina i jednog iz reda ostalih, ali danas nije bilo prijedloga za delegiranje kandidata iz ovog kantona iz reda ostalih naroda.

Puni kapacitet Doma naroda Federalnog parlamenta treba da bude 58 članova. Oni dolaze iz deset kantonalnih skupština u Federaciji.

Zbog sporog delegiranja iz kantonalnih skupština, Dom još nije konstituiran u novom mandatu iako je proteklo više od tri mjeseca od općih izbora u BiH.

Međutim, Ured visokog predstavnika (OHR) saopćio je jučer, a napomenuo i danas, da je konstituirajuću sjednicu federalnog Doma moguće sazvati i kad bude dodijeljena prosta većina od ukupnog broja, što je u ovom slučaju 30 mandata.