BiH
0

CIK donio uputstvo o načinu upisa birača iz Srebrenice i njihovog kandidiranja

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj 22. sjednici Uputstvo o postupku i načinu upisa birača koji glasaju lično ili u odsustvu za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica te njihovog kandidiranja na lokalnim izborima 2008. godine, saopćeno je iz te komisije u Sarajevu.

"Uputstvom se utvrđuje postupak i način upisa birača koji ima biračko pravo, a koji je imao mjesto prebivališta u općini Srebrenica prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, koji glasa lično ili u odsustvu za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica na lokalnim izborima u BiH 2008. godine, bez obzira na to ima li status izbjeglice ili raseljene osobe i bez obzira na to je li zasnovao prebivalište izvan općine Srebrenica, kao i način kandidiranja za organe vlasti za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica", stoji u saopćenju CIK-a.

Prema usvojenom uputstvu, osoba koja ima biračko pravo i koja je imala prebivalište 1991. godine u općini Srebrenica, bez obzira na to ima li status izbjeglice ili raseljene osobe i bez obzira na to je li zasnovala prebivalište izvan općine Srebrenica, može da se kandiduje za organe vlasti za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica na lokalnim izborima u BiH 2008. godine, saopćeno je također.