SDP najavio žalbu
83

CIK dodijelio kompenzacioni mandat osobi koja uopće nije na kompenzacionoj listi

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela odluku kojom je dodijelila kompenzacioni mandat Miomirki Melank (Naša stranka), a koja se uopće nije nalazila na kompezacionoj listi, iz SDP-a BiH najavili su da će podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao nam je da CIK svojim odlukama pokušava na sve načine ukrasti kompenzacione mandate SDP-u.

"Ignorišući član 10.6 stav 3. Izbornog zakona BiH, CIK je donio odluku o dodjeli kompenzacionog mandata osobi koja se uopće ne nalazi na kompenzacionoj listi političkog subjekta", kazao je Čengić.

Čengić dodaje i da je CIK, da bi spasio kompenzacioni mandat HDZ-a, u broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ubrojao Gorana Opsenicu koji je ministar u Vladi HNK iz hrvatskog naroda.

Najavio je da će SDP podnijeti žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu tražeći da se primijeni Izborni zakon u BiH koji je jasan i nedvosmislen.

"Zanimljivo je da je CIK zaboravio kako je na izborima 2014. godine u identičnoj situaciji donio odluku o dodjeli HDZ-ovog kompenzacijskog mandata od Zdenke Džambas, SDP-u i Miri Ljubijankić, jer nisu na kompenzacijskoj listi imali predstavnike iz reda srpskog naroda", kazao je Čengić.

Irfan Čengić (Foto: H. M./Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: H. M./Klix.ba)

Zaključio je riječima da se ovaj put CIK odlučio oglušiti o Izborni zakon BiH i raniju praksu, odnosno da je očito poslušao neke druge nalogodavce.

"Uvjeren sam da će Sud BiH zaštititi Izborni zakon BiH i poništiti odluku CIK-a", rekao je Čengić.