Formirani predmeti
19

CIK BiH prijavio nove izborne prevare u Brčkom, uhapšeni političari ostaju u pritvoru

A. K.
Izborne prevare sve zastupljenije u Brčkom (Foto: H. M./Klix.ba)
Izborne prevare sve zastupljenije u Brčkom (Foto: H. M./Klix.ba)
Zbog sumnje da su počinile izborne prevare u predizbornom periodu na području Brčkog, ukupno sedam osoba i dalje ostaje u pritvoru. Također, na osnovu dodatne dvije prijave CIK-a BiH već su formirani predmeti koji se vežu za izborne prevare.

S obzirom na to da je prethodnih dana na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta tamošnji nadležni sud produžio pritvor petorici osumnjičenih za izborne neregularnosti na ovom području, isto je učinjeno i u slučaju osumnjičenih Nenada Kojića i Radoslava Bogićevića.

Skupštinskim zastupnicima pritvor je produžen do dva mjeseca zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte te opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

"Među osumnjičenima su zastupnici u Skupštini distrikta koji su se ponovo kandidirali na te funkcije Pejo Mendeš, Nenad Kojić i Radoslav Bogićević, ali i otac jedne od skupštinskih zastupnica Slavko Blažević, kome je prije dva dana pritvor također produžen. Podsjetimo, pritvor je ranije produžen i Stojanu Bavarčiću, Jasminu Ravkiću i Mati Gluhakoviću. Zbog produženja pritvora osumnjičeni se mogu žaliti Apelacionom sudu distrikta, no žalbe na ovu mjeru, koje su im ranije redom odbijane, ne zadržavaju ni izvršenje odluka o njenom produženju", navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti s brčanskom policijom, Tužilaštvo distrikta je unutar 15 dana otvorilo sedam predmeta protiv osam osumnjičenih.

U međuvremenu je ovom tužilaštvu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje dostavilo još dva slučaja. Radi se o prevarama koje je Centralna izborna komisija BiH izvorno dostavila na postupanje državnom tužilaštvu koje je, oglasivši se nenadležnim, oba predmeta ustupilo u rad Tužilaštvu Brčko distrikta.

U saradnji s Policijom Tužilaštvo distrikta će, kako navode iz ove pravosudne institucije, nastaviti otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih djela iz date oblasti i na dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, kako bi iz ugla svoje nadležnosti zaštitilo zakonitost, pravilnost i integritet izbornog procesa.