Održana sjednica
10

CIK BiH ovjerio 36 prijava političkih stranaka i 10 prijava nezavisnih kandidata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na predstojećim Općim izborima u BiH zakazanim za 7. oktobar 2018. godine, a danas je ovjereno 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima.

"Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 72 prijave političkih stranaka. Centralna izborna komisija BiH je danas ovjerila 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, jedna prijava je ovjerena djelimično, odnosno za nivo vlasti za koji ispunjava uslove, a četiri prijave političkih stranka su odbijene. Kod 31 prijave političkih stranaka utvđeni su nedostaci. Uglavnom je to nedovoljan broj validnih potpisa podrške. Njima će biti dostavljeno obavještenje o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do subote, 2. juna 2018. godine do 16 sati", saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je, kako je to saopćeno, 39 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na Općim izborima 2018. godine.

"Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave 10 nezavisnih kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odbijene su prijave pet nezavisnih kandidata, dok je za 24 nezavisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobijanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do 2. juna 2018. godine do 16 sati", stoji u saopćenju.

Napominjemo da se za kandidaturu Svetozara Pudarića očekivalo da će biti odbijena, budući da se izjašnjava kao Srbin, a da ima prebivalište na području Federacije BiH. Kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Istaknuto je da danas donesene odluke nisu pravosnažne i da se protiv njih može podnijeti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH, u roku od dva dana od dana prijema odluke.

"Nakon okončanja postupka ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata Centralna izborna komisija BiH će pregled ovjerenih političkih subjekata objaviti na web stranici Centralne izborne komisije BiH", saopćeno je iz CIK-a BiH.