Burne reakcije
12

CIK BiH: Dokument o popunjavanju Doma naroda je samo radni materijal, a ne naš stav

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Materijal Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji se pojavio proteklih dana, a odnosi se na promjenu izbornog zakonodavstva naše zemlje, izazvao je burne reakcije, a pojašnjenje su zatražile i pojedine političke stranke. Zatražili smo odgovor iz CIK-a gdje su nam kazali da se radi tek o radnom materijalu te da to nije stav CIK-a.

Podsjećamo, u dokumentu do kojeg je došao Žurnal navodi se da bi CIK uskoro trebao donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se biraju iz tri konstitutivna naroda i reda ostalih u Dom naroda FBiH. Prema jednom od dokumenata HDZ bi dobio izuzetnu moć u Domu naroda, dok se paraleno s tim ignorišu Hrvati iz Krajine, Sarajeva i Tuzle.

Stručna saradnica za odnose s javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić kazala nam je da radni materijal, vezan za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije stav Centralne izborne komisije.

"Mi imamo hiljade radnih materijala koji se inače pripremaju za kolegije, od kojih mnogi završe u smeću. Apsolutno niti ima bilo kakve najave da će CIK BiH razmatrati ili stavljati dnevni red sjednice to pitanje, niti je o tome uopće razgovarano na kolegiju. Radni materijali ovdje ništa ne predstavljaju, radni materijali služe samo da bi se podstakla diskusija i uvijek ih bude više", kazala je Pirić za Klix.ba.

Stranka demokratske akcije (SDA) je saopćila da je apsolutno neprihvatljivo da CIK donosi bilo kakvu odluku o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH, dok su u toku pokušaji da se to pitanje uredi odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Svako buduće rješenje u vezi s raspodjelom delegata iz svakog kantona mora striktno poštovati odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH. Za SDA nije prihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije u skladu s Ustavom Federacije BiH", zaključili su.