BiH
41

Turistička sezona u zamahu: Cijene namirnica u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kao i van sezone

E.S.H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Turistička sezona je u punom je zamahu. Kao i ranijih godina, Bosanci i Hercegovci najviše ljetuju u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sve više i u Albaniji, koja je svojevrsni hit ove godine. Novi val tursita iz naše zemlje na morskoj obali se očekuje početkom avgusta. Istraživali smo kakve su cijene u ljetovalištima u kojima odsjedaju bh. građani.

Svake godine turisti koji posjete hrvatsko ili crnogorsko primorje suočavaju se sa enormno visokim cijenama voća i povrća, hljeba, ali i kafe i ostalih napitaka u kafićima. Cijene u prodavnicama koje se nalaze u blizini plaža su pogotovo povećane, pa i za duplo veću cijenu od stvarne.

Za kafu u Albaniji ćete platiti 60 leka ili 0,84 KM, a flaša vode košta isto toliko. Kugla sladoleda na albanskim plažama košta 50 leka ili 0,70 KM.

Ukoliko želite doručkovati u hotelu, za jednu osobu ćete izdvojiti od 300 do 500 leka, ili od 4 do 7 KM, dok je ručak nešto skuplji, pa ćete za porciju platiti od 7 do 10 KM.

Cijene voća i povrća su između 100 i 200 leka, dakle od jedne, pa do 3 KM za kilogram, u zavisnosti koje voće ili povrće kupujete.

Ukoliko se zaputite prema Crnoj Gori, tačnije na ulcinjske plaže, cijene su kao i u Sarajevu. Cijena esspresso kafe u kafićima je od 1 euro, a cijena soka je od 1,5 eura. Za ćevape ćete platiti 3 eura, a za ručak ćete izdvojiti od 5 do 7 eura. Parking je besplatan u blizini plaža, a cijene u tržnim centrima su kao i u BiH.

U Albaniji očekuju dolazak većeg broja turista nakon mjeseca ramazana, a ono što je posebno važno je da su posjetioci za sada zadovoljni čistoćom, ali i ponudom. Na granicama se ne bilježe velike gužve, tako da nema čekanja pri prelasku.

U Hrvatskoj, u zavisnosti od mjesta, cijene su za sada prilagođene potrošačima. U mjestu Drvenik, na Makarskoj rivijeri, za litar mlijeka ćete izdvojiti oko 6 kuna, ili 1,50 KM. Hljeb košta oko 9 kuna ili 2,30 KM. Kugla sladoleda je 7 kuna, a ako želite pizzu platit ćete od 40 do 90 kuna ili od 10 do 23 KM.

Iako se ranijih godina dešavalo da cijene u sezoni enormno rastu i budu povećane i do 70 posto, izgleda da su ove godine ipak ostale iste kao i van sezone. Nadati se da turisti koji odluče posjetiti jadransku obalu poslije mjeseca ramazana ipak neće morati izdvojiti veliku količinu novca i da će moći uživati na godišnjem odmoru.