{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijene ličnih dokumenata u BiH do kraja septembra ostaju iste, u pripremi novi Pravilnik

22.6.2016. u 15:41
8
69
Cijene ličnih dokumenata u BiH do kraja septembra ostaju iste, u pripremi novi Pravilnik
8
Cijene ličnih dokumenata u BiH do kraja septembra ostaju iste, u pripremi novi Pravilnik
Foto: Ilustracija
Građani BiH plaćaju najskuplje lične karte i druge lične dokumente u regionu, a trenutne cijene na snazi će ostati do kraja septembra ove godine, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako su za Klix.ba potvrdili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), predloženo je produženje važenja Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata do kraja 2016. godine, jer aktuelni Pravilnik ističe 30. juna.

Ipak, na posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo zaključak o izmjeni Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata. Ovim izmjenama trenutne cijene ličnih dokumenata, kao i postojeći Pravilnik, važit će do 30. septembra 2016. godine.

U međuvremenu je Ministarstvo civilnih poslova formiralo Radnu grupu s ciljem analize spornog višemilionskog ugovora koji je IDDEEA potpisala s kompanijom "Muhlbauer", koja je štampala dokumente za građane BiH. Radna grupa će na osnovu zaključaka analize tražiti od Vijeća ministara reviziju ili raskid ugovora s kompanijom "Muhlbauer".

Ugovor sa spomenutom kompanijom vrijedan je 104 miliona KM, a zbog optužbe da su u sklapanju tog ugovora zabilježene određene nezakonitosti, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o tome i nedavno izdalo nalog za hapšenje bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Cijena lične karte za građane BiH iznosi 18 KM, a cijena vozačke dozvole 60 KM, dok cijena putnih isprava zavisi od starosne dobi podnosioca zahtjeva, a iznosi 50 KM za punoljetne osobe i 40 KM, odnosno 30 KM, za maloljetnike.

U narednom periodu očekuju se dodatni sastanci Radne grupe i Vijeća ministara, kako bi se utvrdio novi Pravilnik o cijenama ličnih dokumenata, a koji bi, kako građani očekuju, bio povoljniji kada je riječ o cijeni dokumenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: