Čuvari grada
100

Cijelo Sarajevo će do kraja 2020. biti pokriveno kamerama, izdvaja se osam miliona KM

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Područje Kantona Sarajevo će do kraja 2020. godine kompletno biti pokriveno videonadzorom, što će znatno poboljšati efikasnost i efektivnost rada policije, potvrdio je sarajevski policijski komesar Nusret Selimović za Klix.ba.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz pomoć Vlade i Skupštine KS, kao svoje prioritete podvlači opremanje informaciono-komunikacijskim tehnologijama i modernizaciju postojeće opreme.

"Prioritet nam je modernizacija i adekvatno opremanje informaciono-komunikacijskim tehnologijama, u svakom segmentu gdje je to moguće. To bi svakako znatno poboljšalo efikasnost i efektivnost rada policije. Ubrzali bi se procesi rada", kazao je Selimović.

Napominje kako je Vlada KS, u sklopu planova modernizacije i opremanja policije, izdvojila blizu pet miliona maraka za prvu fazu projekta pokrivanja kompletnog područja Kantona Sarajevo videonadzornim sistemom.

"Kompletan projekt bi trebalo da košta nešto više od osam miliona maraka. Projekt bi, prema planovima, trebalo da bude završen do kraja iduće godine", rekao je Selimović za Klix.ba.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Sistem videonadzora će, objašnjava policijski komesar, biti širokog spektra i imat će za cilj prevenciju saobraćajnih prekršaja, održavanje sigurnosti na javnim skupovima, ali i sprečavanje i otkrivanje kriminaliteta, odnosno počinilaca krivičnih djela.

"Najbitniji segment uvođenja videonadzora, ujedno i najbitniji segment rada policije, je otkrivanje počinilaca krivičnih djela. Videonadzor će nam znatno olakšati procesuriranje i definitivno poboljšati stanje na terenu", istakao je Selimović.

Planira se također opremanje svih vozila Uprave policije MUP-a KS tabletima ili laptopima uvezanim u jedinstven sistem, čijim podacima bi policijski službenici imali pristup.

"Policiji bi bio dosta olakšan rad ukoliko bi odmah imali pristup informacijama o osobama koje, u sklopu svog rada, imaju potrebu provjeravati. To bi znatno poboljšalo efikasnost našeg rada", zaključio je policijski komesar Nusret Selimović.