{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijeli bh. vrh u Bruxellesu

F
24.2.2008. u 16:32
0
0
Cijeli bh. vrh u Bruxellesu
0
Cijeli bh. vrh u Bruxellesu
Situacija u zemlji i euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine u svjetlu najnovijih dešavanja u regionu, generalni je okvir dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini na nivou političkih direktora zemalja članica PIC-a, koje počinje u utorak popodne u sjedištu EU.
Drugog dana zasjedanja, u radu Upravnog odbora će učestvovati prvo članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a dva sata kasnije politički direkori PIC-a će se odvojeno sastati i sa liderima šest vodećih političkih stranaka.

Glavne teme će, kako se očekuje, biti policijska reforma u svjetlu najnovijih zakonodavno-političkih aktivnosti u zemlji koje predstavljaju nezaobilaznu prepreku ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U tom kontekstu će se, kako se očekuje, voditi rasprava o reformi ustava, provedbi Mostarske deklaracije, saradnji s Haškim tribunalom i o funkcionalno-administrativnim aspektima Distrikta Brčko BiH.

Iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora, bliskih Ministarskom vijeću EU, potvrđeno je da će Upravni odbor donijeti zaključak i o budućnosti Ureda visokog predsavnika.

Govoreći o euroatlanskoj perspektivi BiH nakon sastanka Vijeća ministara EU održanog u ponedjeljak, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana, je indirektno najavio skoro ukidanje funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice u korist potpunog zaživljavanja uloge specijalnog predstavnika Evropske unije.

U srijedu popodne, nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a, lideri vodećih političkih stranaka će imati dvodnevni radni sastanak s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom (Olli Rehn).

Prema pismenom pozivu koji je svakom stranačkom čelniku upućen još početkom ovog mjeseca, Oli Ren se nada “vrlo otvorenoj i iskrenoj razmjeni mišljenja o procesu evropskih integracija, narednim koracima i novim zahtjevima na putu ka Evropskoj uniji”.

Što se tiče unapređenja odnosa sa Sjevernoatlantskim savezom, reputacija savjesnog regionalnog partnera, koja je stečena nakon uspješne vojne refome, stalno je u usponu, smatra šef bh. Misije pri NATO-u ambasador Nikola Radovanović.

Pozitivni trendovi bi tokom naredne sedmce trebali biti dodatno ojačani ovosedmičnim dolaskom diplomatsko-vojne delegacije iz Sarajeva na najvišem nivou radi prezentacije Akcionog plana za nastavak rada na približavanju Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu. Bh. delegacija će posjetiti NATO najvjerovatnije u petak.

Optimistični scenario ne isključuje čak ni mogućnost da se već na aprilskom samitu NATO-a u Bukureštu BiH odobri Akcioni plan pomoći (Membership Action Plan -MAP) za prilagođavanje obavezama punopravne čanice.

Značajna karika na tom putu će biti i otvaranje zvaničnog ureda Bosne i Hercegovine u sjedištu NATO-a. Prigodna svečanost je zakazana za petak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: