Urađena dezinfekcija
154

Cijela zgrada u Vogošći u izolaciji, načelnik poručuje: Dobit ćemo rat protiv koronavirusa

A. B.
Zgrada koja je u izolaciji (Foto: D. S./Klix.ba)
Zgrada koja je u izolaciji (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je sinoć potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Vogošći i cijela zgrada u kojoj živi zaražena osoba stavljena u izolaciju, načelnik Edin Smajić je građanima te općine poručio da ne paniče te da su odmah adekvatno odgovorili i suočili se s neprijateljem, a poduzete mjere su bile jedini izbor.
Načelnik Smajić je naveo i to kako su svi građani Vogošće u potpunosti pozdravili tu odluku i shvatili da su te mjere poduzete za njihovo dobro te je dodao da je i zaražena sugrađanka nakon sinoćnje ljekarske intervencije u boljem zdravstvenom stanju.

"Ono što osjećam u ovim trenucima kao prvi čovjek Vogošće nije samo zabrinutost. To je i ponos i duboka zahvalnost. Ponos na zajednicu na čijem sam čelu, zajednicu koja pokazuje neobično visok stepen odgovornosti i preporuke struke poštuje u puno većoj mjeri nego neke druge sredine. I zbog toga sam duboko zahvalan svim mojim sugrađanima jer da nema njihove spremnosti da se pridržavaju svih mjera koje jedino mogu suzbiti širenje virusa, svi naši napori bi bili uzaludni", rekao je Smajić.

Smajić je dodao i to da građani Vogošće nisu zaboravile svoje sugrađane i komšije te da postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koje su na raspolaganju Civilnoj zaštiti u svim segmentima. Istakao je da ta solidarnost pokazuje da se rat protiv virusa neće izgubiti.

"A da se radi o ratu to je već svakome jasno. O ratu sa neprijateljem o kojem ništa ne znamo i čije taktike tek otkrivamo. I zato što ne znamo šta taj neprijatelj sve može, moramo nekada poduzeti mjere koje se nekome mogu učiniti i pretjerane. Zahvalan sam što su građani shvatili da je ovo situacija u kojoj se ne može biti pretjerano oprezan", naglasio je Smajić.

Rekao je kako u tom oprezu građani ne smiju zaboraviti na ljude koji su u samoizolaciji, porodicu, prijatelje, ali i sve one koji mogu oboljeti od ovog virusa.

"Najgori mogući scenario bio bi da njih počnemo smatrati neprijateljima zbog bolesti od koje boluju. Ne, oni nisu naši neprijatelji. I zato ćemo učiniti sve da im pomognemo da se oporave, a da vrijeme liječenja bude što manje traumatično za njih. Virus ne bira. Sutra možemo biti mi sami pogođeni ili neko od naših najmilijih", kazao je.

Smajić je na kraju pozvao sve sugrađane da ostanu odgovorni i solidarni kao i do sada.

"Dajte da ne bude više ni onih rijetkih slučajeva kršenja naredbi. I zbog trenutne situacije, ali i zbog budućnosti. Ovaj rat ćemo dobiti i u to nemam ni najmanje sumnje. A onda će biti važno da možemo da jedni druge pogledamo u oči i da znamo da smo u vremenima najveće krize koja nas je zadesila u ovom mileniju ostali ljudi. Ponavljam, ovaj rat ćemo dobiti, a onda ćemo zasukati rukave i obnoviti život u Vogošći jednako onako kako smo ga obnavljali nakon okončanja agresije. Poštujte naredbe, poštujte preporuke i tako ćete najviše pomoći u ovoj borbi", poručio je načelnik Smajić.