BiH
0

Chronicle of Higher Education o radovima kod Visokog

FENA
Najava nastavka radova na mjestu tzv. piramida kod Visokog ponovo je izazvala pažnju međunarodne naučne javnosti. Ugledni američki magazin Chronicle of Higher Education ističe da su naučnici širom svijeta osudili projekat Semira Osmanagića kao pseudonaučni, prijetnju stvarnim arheološkim nalazištima u oblasti, te traćenje oskudnih sredstava koja bi mogla biti iskorištena za restauraciju ratom oštećenih arheoloških lokaliteta i institucija.

List dalje navodi da su geolozi koji su radili na licu mjesta rekli da su “piramide” u stvari samo brda, udžbenički primjer određenih geoloških procesa.

Osmanagićevo pisanje također nije pomoglo njegovoj kredibilnosti, jer uključuje “New Age” interpretacije drevne historije, sa Atlantidom, letećim objektima, energijom iz galaktičke jezgre, kojom će Zemlja navodno biti zapljusnuta 2012. godine, kada se završava ciklus kalendara Maja.

Međutim, projekat ovog arheologa amatera zaokupio je maštu ljudi, uključujući vodeće političare i medije, navodi Chronicle of Higher Education.

Domaći stručnjaci koji su kritizirali projekat su ismijavani, a neki od njih su nazvani izdajnicima, Izvan BiH, međutim, projekt su naučnici uveliko osudili, upozorio je, između ostalog, ugledni američki naučni časopis Chronicle of Higher Education.