BiH
0

Chrisu Smithu nagrada "Srebrenica 1995.", a Amoru Mašoviću "Potočarska povelja"

FENA
Amor Mašović
Amor Mašović
Američkom kongresmenu Krisu Smitu bit će dodijeljena ovogodišnja nagrada "Srebrenica 1995.", a predsjedniku Komisije za traženje nestalih Amoru Mašović priznanje "Potočarska povelja", odlučila su udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida zajedno s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva.

Priznanja će im biti uručena 9. jula u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Odluku o tome saopćio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić.

Nagradu "Srebrenica 1995." i priznanje "Potočarska povelja", koja se dodjeljuju pojedincima i institucijama za borbu protiv genocida i promociju mira i tolerancije u cijelom svijetu, utemeljio je 10. jula 2005. godine reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić na inicijativu udruženja porodica srebreničkih žrtava iz Sarajeva,Tuzle i Srebrenice.

Od ove godine u izboru pojedinaca i institucija kojima se dodjeljuju sudjeluje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodog prava.

"U masakru u Srebrenici, počinjenom jula 1995. godine, najvećem u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a likvidirali su više od 8.000 Bošnjaka. Čovječanstvo ne smije ovaj gnusni zločin zaboraviti, mora ga na razne načine držati u sjećanju, prenositi na nove generacije kako se to planetarno zlo ne bi nikada više ponovilo.

Jedan od načina borbe protiv zaborava jeste i dodjela određenih nagrada i priznanja istaknutim ličnostima i institucijama iz raznih oblasti koji se odlučno i nepokolebljivo bore protiv genocida, najtežeg oblika zločina protiv čovječenosti i međunarodnog prava", obrazložio je na pres-konferenciji direktor Instituta Smail Čekić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Srebrenica 1995." Kris Smit, američki kongresmen, dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine koji se između ostalog zalagao za ukidanje embarga na oružje napadnutoj strani tokom proteklog rata u BiH, izjavio je prof.dr. Ismet Dizdarević, obrazlažući odluku o dodjeli nagrade ovom pojedincu. Smit se smatra jednim od najvećih zagovornika poštivanja ljudskih prava. Predlagač je rezolucije u američkom Kongresu koja podsjeća na masakr u Srebrenici.

Dodjelu ovogodišnje "Potočarske povelje" Amoru Mašoviću obrazložila je članica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe Zumreta Šehomerović. Već sama činjenica da Mašović ekshumira tijela srebreničkih žrtava iz masovnih grobnica dovoljno govori o njegovoj zasluzi za istinu o počinjenom genocidu, kazala je.

U 2005. godini, nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena je Tadeušu Mazovjeckom, a povelja "Potočarska povelja" Pediju Ešdaunu.

Prošle godine je nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena Tilmanu Cilhu, dok je priznanje "Potočarska povelja" uručeno Fuadu Rijadu, bivšem sudiji Haškog tribunala.