{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chrisu Smithu nagrada "Srebrenica 1995.", a Amoru Mašoviću "Potočarska povelja"

F
29.6.2007. u 13:55
0
0
Chrisu Smithu nagrada "Srebrenica 1995.", a Amoru Mašoviću "Potočarska povelja"
0
Chrisu Smithu nagrada "Srebrenica 1995.", a Amoru Mašoviću "Potočarska povelja"
Amor Mašović
Američkom kongresmenu Krisu Smitu bit će dodijeljena ovogodišnja nagrada "Srebrenica 1995.", a predsjedniku Komisije za traženje nestalih Amoru Mašović priznanje "Potočarska povelja", odlučila su udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida zajedno s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva.
Priznanja će im biti uručena 9. jula u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Odluku o tome saopćio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić.

Nagradu "Srebrenica 1995." i priznanje "Potočarska povelja", koja se dodjeljuju pojedincima i institucijama za borbu protiv genocida i promociju mira i tolerancije u cijelom svijetu, utemeljio je 10. jula 2005. godine reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić na inicijativu udruženja porodica srebreničkih žrtava iz Sarajeva,Tuzle i Srebrenice.

Od ove godine u izboru pojedinaca i institucija kojima se dodjeljuju sudjeluje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodog prava.

"U masakru u Srebrenici, počinjenom jula 1995. godine, najvećem u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a likvidirali su više od 8.000 Bošnjaka. Čovječanstvo ne smije ovaj gnusni zločin zaboraviti, mora ga na razne načine držati u sjećanju, prenositi na nove generacije kako se to planetarno zlo ne bi nikada više ponovilo.

Jedan od načina borbe protiv zaborava jeste i dodjela određenih nagrada i priznanja istaknutim ličnostima i institucijama iz raznih oblasti koji se odlučno i nepokolebljivo bore protiv genocida, najtežeg oblika zločina protiv čovječenosti i međunarodnog prava", obrazložio je na pres-konferenciji direktor Instituta Smail Čekić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Srebrenica 1995." Kris Smit, američki kongresmen, dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine koji se između ostalog zalagao za ukidanje embarga na oružje napadnutoj strani tokom proteklog rata u BiH, izjavio je prof.dr. Ismet Dizdarević, obrazlažući odluku o dodjeli nagrade ovom pojedincu. Smit se smatra jednim od najvećih zagovornika poštivanja ljudskih prava. Predlagač je rezolucije u američkom Kongresu koja podsjeća na masakr u Srebrenici.

Dodjelu ovogodišnje "Potočarske povelje" Amoru Mašoviću obrazložila je članica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe Zumreta Šehomerović. Već sama činjenica da Mašović ekshumira tijela srebreničkih žrtava iz masovnih grobnica dovoljno govori o njegovoj zasluzi za istinu o počinjenom genocidu, kazala je.

U 2005. godini, nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena je Tadeušu Mazovjeckom, a povelja "Potočarska povelja" Pediju Ešdaunu.

Prošle godine je nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena Tilmanu Cilhu, dok je priznanje "Potočarska povelja" uručeno Fuadu Rijadu, bivšem sudiji Haškog tribunala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: