{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Christina Gallach: Srebrenica je zajednička odgovornost

N
NINA
9.7.2005. u 14:50
0
0
Christina Gallach: Srebrenica je zajednička odgovornost
0
Christina Gallach: Srebrenica je zajednička odgovornost
Činjenica da “Evropa nije bila ujedinjena, nije bila dovoljno jaka, da nije mogla načiniti iskorak i pomoći ljudima koji su kasnije mučki ubijeni u Srebrenici čini nas sve odgovornima za ono što se dogodilo”, izjavila je, u povodu 10. godišnjice masakra u Srebrenici, glasnogovornica visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Christina Gallach.
U izjavi za Glas Amerike, Gallach je, međutim, ukazala da je ovo “trenutak kada trebamo krenuti naprijed”.

Ocjenjujući da je “napredak koji smo u proteklih deset godina vidjeli, proces pomirenja koji je ostvaren i svi napori na stabilizaciji i približavanju BiH Evropi” ogroman, Gallach je naglasila da “poruka iz Bruxellesa i Evrope danas glasi: mjesto u evropskom društvu za koje se tako snažno borila stvarno postoji i mi smo spremni da i u ovako teškom trenutku podržimo te napore”.

Komentirajući osude srebreničkog zločina, glasnogovornica Javiera Solane je naglasila da su “pomirenje i pravda od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da se Srebrenica ne ponovi”.

U tom je svjetlu neobično važno privesti sve zločince pravdi, rekla je Gallach, ponavljajući da “sve akcije koje su usmjerene k tom cilju imaju punu podršku cijele Evropske unije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: