Banja Luka
0

Christian Wulff posjetio gradilište Ferhadije

FENA
Delegacija njemačke savezne pokrajine Donje Saksonije, koju je predvodio njen premijer Christian Wulff, posjetila je danas prostor na kojem se u Banjoj Luci gradi u ratu porušena džamija Ferhadija i sastala se s banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem.

Ističući da je njemačka vlada donirala 100 hiljada KM u izgradnju ove džamije, Wulff je izrazio nadu da će podrška i dalje ići u tom smjeru.

„U Njemačkoj podržavamo obrazovanje vjerskih učitelja i usavršavanje imama, a ono što me impresioniralo ovdje je nastojanje osnivanja vlastitog fakulteta za obrazovanje imama kao što se provodi i u Njemačkoj. Religijske zajednice ne smijemo posmatrati kao nešto po strani, već ih uključiti da aktivno učestvuju u razvoju društva“, naglasio je Wulff.

Ocijenio je i da se stiče utisak da se ovdje čovjek nalazi na evropskom tlu, da se susreće s evropskom kulturom i da postoji život jednih s drugima.

„Posjetio sam biskupa i bio u pravoslavnoj patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve i mislim da predstavnici religijskog života mogu mnogo doprinijeti razvoju demokratskog društva i stvaranju zdravog ambijenta“, zaključio je predsjednik vlade Donje Saksonije.

Nakon razgovora s banjalučkim muftijom, njemačka delegacija posjetila je i Europsku akademiju pri Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci.

Upriličeno je i razgledanje nekih od projekata Biskupije: Katoličkog školskog centra, Caritasovog socijalnog centra na Petrićevcu, farme u Aleksandrovcu te samostana i Crkvu sv. Josipa u Novoj Topoli.