Optimističan pogled
253

Christian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH

Klix.ba
Schmidt će sigurno pomoći BiH (Foto: EPA-EFE)
Schmidt će sigurno pomoći BiH (Foto: EPA-EFE)
Povodom odluke Njemačke da zvanično kandidira bivšeg ministra Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je u tekstu koji je napisao za DW izrazio zadovoljstvo takvim stavom.

Kako piše bivši visoki predstavnik u tekstu za DW, posljednjih sedmica u medijima je o ovoj temi bilo prisutno mnoštvo teorija zavjere koje sveukupno nisu odgovarale istini.

Važno je napomenuti da ovom kandidaturom Njemačka preuzima "inicijativu da se zemlja ponovo pojačano dovede na međunarodnu političku agendu. Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava perspektivu članstva zemlje u EU", navedeno je na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka podržava BiH

"Ovom kandidaturom, čiji je prijedlog došao od njemačke kancelarke Angele Merkel, je prije svega jasno poručeno sljedeće: Ured visokog predstavnika neće biti ukinut, naprotiv. On treba s novim snagama i novom politikom međunarodne zajednice ponovo dobiti na utjecaju u BiH. Sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko i ja od listopada 2020. godine govorimo stalno o 'trećoj fazi' OHR-a. Ured visokog predstavnika postoji kako bi osigurao civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ta njegova uloga nije završena. Postoji mnogo toga što se mora uraditi kako bi se podržala tranzicija Bosne i Hercegovine ka demokraciji i njenom putu ka EU" napisao je Schwarz-Schilling te istakao kako Njemačka želi promjene u BiH.

"Njemačka ne bi ni pokretala ovu inicijativu da misli kako sve treba ostati po starom. Naprotiv, ovo samo pokazuje da Njemačka podržava BiH. Iza kandidature Christiana Schmidta se ne krije, kako su neki zlonamjerno tvrdili, nekakav jednostrani postupak niti je ona uslijedila u tajnom dogovoru s Rusijom, nego u 'prisnoj koordinaciji s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira'", navodi se u tekstu.

BiH mora promijeniti Ustav

Kada su u pitanju inicijative za promjene Ustava BiH, Schilling je napisao sljedeće.

"Upravo smo proslavili 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma i o tome je objavljen čitav niz članaka i analiza. Bilo je također i nekih začuđujućih poziva da se bosanskohercegovački Ustav ne smije dirati i da se mora ostati na statusu quo su nerazumljivi i s ovom kandidaturom nespojivi. BiH mora promijeniti svoj Ustav ako iz slijepe ulice želi izvući nefunkcionalnu državu. Demokratski principi moraju oživjeti i brojne presude Europskog suda za ljudska prava moraju konačno biti implementirane", piše Schwarz-Schilling.

Osvrnuo se i na dvije analize o BiH koje su rezultat rada Wilson Center Paper-a i organizacije Democratization Policy Paper.

"Želim ovdje spomenuti dvije zaista dobre analize o BiH: Wilson Center Paper i Democratization Policy Paper. Obje analize sadrže brojne dobre prijedloge – i u ni jednoj od njih ne stoji da visoki predstavnik treba provesti promjene Ustava korištenjem Bonskih ovlasti (Bonn Powers). Uvijek je bio i uvijek će biti zastupan stav da promjene Ustava moraju napraviti Bosanci i Hercegovci sami. Tako je bilo u moje vrijeme, kada sam bio visoki predstavnik u BiH i tako mora ostati i ubuduće: Civilne inicijative moraju igrati glavnu ulogu – ali pritom je podrška međunarodne zajednice apsolutno neophodna. S radošću mogu zaključiti da u BiH u posljednje vrijeme ne nedostaje takvih inicijativa. Upravo sam primio nekoliko upita u kojima se traži odgovarajuća pomoć u podršci takvim građanskim inicijativama", napisao je bivši visoki predstavnik u BiH.

Važna uloga OHR-a

Prema mišljenju Schwarz-Schillinga, uloga koju OHR ima u BiH i dalje je važna za funkcionisanje države.

"Želim još jednom naglasiti da OHR nije slučajno u BiH, da je njegova uloga i dalje od velike važnosti, i da je potrebna snažnija politika međunarodne zajednice u BiH. Postoji tako mnogo drugih reformi i zakona, koji u nefunkcionirajućem parlamentu zemlje čekaju na implementaciju, jer tamo etnički kriteriji i dalje imaju prioritet, a blokade određuju svakodnevni politički život. Ovdje se međunarodna zajednica mora jače angažirati i dati podršku OHR-u i njegovom šefu", piše u tekstu.

"Kao primjer uvijek navodim zakon protiv negiranja genocida i glorifikacije ratnih zločina. Nitko, tko ima barem malo empatije, ne može imati ništa protiv takvog zakona, ali ga parlamentarci u BiH unatoč tomu ne uspijevaju usvojiti. U mojoj novoj knjizi 'Prokockani mir u BiH' sam vrlo često pisao o jednom jako važnom trenutku u historiji: kada se naime u jednom političkom trenutku susretnu pozitivne, snažne ličnosti, onda može doći do velikih promjena. To da je svijet sada dočekao novog predsjednika SAD-a, Joe Bidena, koji je tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina uvijek bio na pravoj strani, ne bi trebalo ni u BiH ostati bez značaja", smatra Schilling i zaključuje.

"Ambasadori SAD-a i Velike Britanije su ove sedmice na svom zajedničkom blogu napisali da traže 'voljne partnere' kako bi pomogli Bosni i Hercegovini. Ovom kandidaturom Christiana Schmidta Njemačka pokazuje da je spremna biti takav partner" zaključio je u svom tekstu za Deutsche Welle Christian Schwarz- Schilling.