{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti

D
8.2.2007. u 08:39
0
0
Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti
0
Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti
"Politika međunarodne zajednice u Bosni nalazi se u potpunom neredu", piše u samom uvodu Izvještaja Međunarodne krizne grupe (ICG) koji bi danas trebao biti objavljen, navodi Dnevni avaz.
Također piše da je pasivna i pogrešna politika lošeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza-Schillinga koju je vodio tokom prošle godine, koštala OHR njegovog prestiža i kredibiliteta u BiH

Vođenje takve politike, nastavlja se, rezultiralo je pritiskom na Schwarza-Schillinga koji je najavio da se povlači sa ove funkcije sredinom godine. Takva najava, kako je za "Dnevni avaz" kazao autor izvještaja James Lyon, specijalni predstavnik ICG-a za Balkan, nikog nije iznenadila.

"Zahvaljujući politici koju je Schwarz-Schilling vodio u posljednjih 12 mjeseci, OHR je praktično bio zatvoren i to u veoma lošem periodu za BiH, usred najgore predizborne kampanje od 1992. godine, javnih poziva premijera RS Milorada Dodika na referendum i otcjepljenje tog entiteta, dizanja međunacionalnih tenzija... ", kazao je Lyon za "Dnevni avaz".

On tvrdi da je kredibilitet OHR-a do te mjere urušen da ne vidi ni opravdan razlog daljnjeg postojanja Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji. No, kako je dodao, s druge strane, ni politika međunarodne zajednice prema BiH nije u mnogo boljem položaju.

"I tu vlada nered, ne zna se šta treba činiti sa OHR-om, aktuelnim visokim predstavnikom, EUPM-om, bonskim ovlastima... ", rekao je Lyon.

U izvještaju se navodi stav da se OHR treba ukinuti do kraja ove godine, a da njegov mandat treba preuzeti Ured specijalnog predstavnika EU. Također, ističe se da novi ured treba imati jak utjecaj, ali ne i bonske ovlasti, piše "Dnevni avaz".

"One više nisu korisne. Schwarz-Schilling je svojom pasivnošću pokopao bonske ovlasti. Vjerujem da bi njihova upotreba sada rezultirala neposluhom političara, što bi imalo efekat bumeranga međunarodnoj zajednici i što bi dalje srozalo njen uveliko poljuljani kredibilitet", smatra Lyon.

Međunarodna zajednica, prema stavu ICG-a, treba povećati svoje aktivnosti u BiH, ali prije svega u vidu pružanja finansijske podrške. Ta potpora, kako je istaknuo Lyon za "Dnevni avaz", trebala bi najmanje biti učetvorostručena, kako bi se postigli vidljivi rezultati u BiH i njenom napretku na putu ka EU.

"To bi bio pametniji način da se iskoristi dobro poznati princip 'štapa i mrkve', jer bi uvjetovanje novčanim donacijama bilo daleko efektnije od prijetnji na putu ispunjavanja uvjeta za napredak i postizanju kompromisa u BiH", viđenje je Lyona.

U izvještaju su navedeni i uvjeti koji bi trebali biti ispunjeni prije nego što se OHR zvanično zatvori. Između ostalog, stoji da je do tada neophodno završiti proces ustavnih i ekonomskih te reformi obrazovanja, policije te medija, gdje se misli na reformu Javnog RTV sistema. Također, uvjet je i hapšenje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ovdje su istaknute i obaveze EU, gdje se ističe neophodnost uvođenja viznih olakšica dok se SAD-u preporučuje da u saradnji sa budućim specijalnim predstavnikom EU, nastavi pomagati u obnovi i razvoju BiH, piše "Dnevni avaz".

Vidno oslabljeno učešće međunarodne zajednice u rješavanju krucijalnih reformi stavlja pod rizik opstanak cjelovite Bosne, ali i predstavlja prijetnju da veći dio zapadnog Balkana vrati u haos, naveo je Lyon u izvještaju.

ICG je pri stavu da je našoj zemlji još potrebna jaka podrška međunarodne zajednice sve dok BiH ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Napuštanjem BiH međunarodna zajednica bi otvorila mogućnost njene podjele, što bi ponovo moglo ugroziti mir u Evropi, stoji na kraju izvještaja ICG-a.

Povezanost pitanja konačnog statusa Kosova i BiH navodi se samo kroz javne istupe premijera RS Milorada Dodika i srbijanskog premijera Vojislava Koštunice koji kroz priču o nezavisnosti Kosova promoviraju politiku separatizma. Ovdje je istaknuto da Schwarz-Schilling nije ni pokušao ušutkati Dodika koji se nije libio isticati da će u slučaju nezavisnosti Kosova biti raspisan referendum za otcjepljenje RS. Odluka o konačnom statusu Kosova, piše u izvještaju, bit će test za snagu BiH, navodi "Dnevni avaz".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: