{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti

D
8.2.2007. u 08:39
0
0
Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti
0
Christian Schwarz-Schilling je pokopao bonske ovlasti
"Politika međunarodne zajednice u Bosni nalazi se u potpunom neredu", piše u samom uvodu Izvještaja Međunarodne krizne grupe (ICG) koji bi danas trebao biti objavljen, navodi Dnevni avaz.
Također piše da je pasivna i pogrešna politika lošeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza-Schillinga koju je vodio tokom prošle godine, koštala OHR njegovog prestiža i kredibiliteta u BiH

Vođenje takve politike, nastavlja se, rezultiralo je pritiskom na Schwarza-Schillinga koji je najavio da se povlači sa ove funkcije sredinom godine. Takva najava, kako je za "Dnevni avaz" kazao autor izvještaja James Lyon, specijalni predstavnik ICG-a za Balkan, nikog nije iznenadila.

"Zahvaljujući politici koju je Schwarz-Schilling vodio u posljednjih 12 mjeseci, OHR je praktično bio zatvoren i to u veoma lošem periodu za BiH, usred najgore predizborne kampanje od 1992. godine, javnih poziva premijera RS Milorada Dodika na referendum i otcjepljenje tog entiteta, dizanja međunacionalnih tenzija... ", kazao je Lyon za "Dnevni avaz".

On tvrdi da je kredibilitet OHR-a do te mjere urušen da ne vidi ni opravdan razlog daljnjeg postojanja Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji. No, kako je dodao, s druge strane, ni politika međunarodne zajednice prema BiH nije u mnogo boljem položaju.

"I tu vlada nered, ne zna se šta treba činiti sa OHR-om, aktuelnim visokim predstavnikom, EUPM-om, bonskim ovlastima... ", rekao je Lyon.

U izvještaju se navodi stav da se OHR treba ukinuti do kraja ove godine, a da njegov mandat treba preuzeti Ured specijalnog predstavnika EU. Također, ističe se da novi ured treba imati jak utjecaj, ali ne i bonske ovlasti, piše "Dnevni avaz".

"One više nisu korisne. Schwarz-Schilling je svojom pasivnošću pokopao bonske ovlasti. Vjerujem da bi njihova upotreba sada rezultirala neposluhom političara, što bi imalo efekat bumeranga međunarodnoj zajednici i što bi dalje srozalo njen uveliko poljuljani kredibilitet", smatra Lyon.

Međunarodna zajednica, prema stavu ICG-a, treba povećati svoje aktivnosti u BiH, ali prije svega u vidu pružanja finansijske podrške. Ta potpora, kako je istaknuo Lyon za "Dnevni avaz", trebala bi najmanje biti učetvorostručena, kako bi se postigli vidljivi rezultati u BiH i njenom napretku na putu ka EU.

"To bi bio pametniji način da se iskoristi dobro poznati princip 'štapa i mrkve', jer bi uvjetovanje novčanim donacijama bilo daleko efektnije od prijetnji na putu ispunjavanja uvjeta za napredak i postizanju kompromisa u BiH", viđenje je Lyona.

U izvještaju su navedeni i uvjeti koji bi trebali biti ispunjeni prije nego što se OHR zvanično zatvori. Između ostalog, stoji da je do tada neophodno završiti proces ustavnih i ekonomskih te reformi obrazovanja, policije te medija, gdje se misli na reformu Javnog RTV sistema. Također, uvjet je i hapšenje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ovdje su istaknute i obaveze EU, gdje se ističe neophodnost uvođenja viznih olakšica dok se SAD-u preporučuje da u saradnji sa budućim specijalnim predstavnikom EU, nastavi pomagati u obnovi i razvoju BiH, piše "Dnevni avaz".

Vidno oslabljeno učešće međunarodne zajednice u rješavanju krucijalnih reformi stavlja pod rizik opstanak cjelovite Bosne, ali i predstavlja prijetnju da veći dio zapadnog Balkana vrati u haos, naveo je Lyon u izvještaju.

ICG je pri stavu da je našoj zemlji još potrebna jaka podrška međunarodne zajednice sve dok BiH ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Napuštanjem BiH međunarodna zajednica bi otvorila mogućnost njene podjele, što bi ponovo moglo ugroziti mir u Evropi, stoji na kraju izvještaja ICG-a.

Povezanost pitanja konačnog statusa Kosova i BiH navodi se samo kroz javne istupe premijera RS Milorada Dodika i srbijanskog premijera Vojislava Koštunice koji kroz priču o nezavisnosti Kosova promoviraju politiku separatizma. Ovdje je istaknuto da Schwarz-Schilling nije ni pokušao ušutkati Dodika koji se nije libio isticati da će u slučaju nezavisnosti Kosova biti raspisan referendum za otcjepljenje RS. Odluka o konačnom statusu Kosova, piše u izvještaju, bit će test za snagu BiH, navodi "Dnevni avaz".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: