Izbori 2022
4

Christian Schmidt posjetio biračka mjesta: Naredni mjesec će biti odlučujući

N. V.
Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas obišao glasačka mjesta u Istočnom Sarajevu i Hadžićima što je uobičajena praksa predstavnika međunarodne zajednice. Pohvalio je angažman svih nadležnih organa kako bi današnji izborni dan prošao bez problema, te je pozvao glasače da iskoriste svoje građansko pravo i glasaju.

"Nadam se da će se mnogi birači, po ovom lijepom vremenu odlučiti da izađu na izbore", rekao je on.

Svjestan je da neće svi biti sretni zbog rezultata izbora, ali da to nije izgovor da ne izađu na izbore. Građanima poručuje da se širom svijeta dešava da birači ne budu zadovoljni rezultatom, ali da je upravo na nama da prijavimo nepravilnosti kako bi rezultati bili što vjerodostojno.

On navodi kako se uvjerio da se sva prava i procedure poštuju na biračkim mjestima koje je posjetio dodajući da je veoma važno to što su posmatrači na svojim mjestima, ne samo oni koje su postavile političke partije nego i oni iz nevladinog sektora.

Pohvalio je rad Koalicije "Pod lupom", koja se trudi da nadgleda nepravilnosti izbornog procesa, kao i OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava, koji će po završetku izbora objaviti i izvještaj sačinjen od informacija njihovih posmatrača.

"Pred nama je posao za ispunjavanje uslova za evropske integracije i naredni mjesec će biti odlučujući", zaključio je Schmidt.