Sastanak u Sarajevu
2

Christian Danielsson u Predsjedništvu BiH: Do kraja maja mišljenje o odgovorima na upitnik EK

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili Christiana Danielssona, generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju. Poručio im je kako EK namjerava da do kraja maja izađe sa Mišljenjem na dostavljene odgovore upitnika EK.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili generalnog direktora Danielssona na opredjeljenje Predsjedništva BiH za postizanje punopravnog članstva BiH u EU, koje je potvrđeno usvajanjem Izjave o integraciji u EU na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Generalni direktor Danielsson je kazao da Predsjedništvo BiH ima suštinsku ulogu na putu BiH ka EU, istaknuvši da je zajedničkа posjetа članova Predsjedništva BiH Briselu u januaru ove godine odaslala jasnu i pozitivnu poruku, a vrlo brzo donesene mjere, poput odluke o romingu, koje su poduzete nakon sastanka sa članovima Evropske komisije (EK) i Evropskim vijećem govore o značaju institucije Predsjedništva BiH.

Danielsson je istaknuo podršku BiH na njenom evropskom putu, naglasivši namjeru EK da do kraja maja ove godine izađe s Mišljenjem na dostavljene odgovore Upitnika EK.

Članovi Predsjedništva BiH su dobili uvjerenje generalnog direktora da će to Mišljenje isključivo sadržavati standarde koji važe u zemljama punopravnim članicama EU.

Na kraju sastanka Danielsson je informirao članove Predsjedništva BiH da će u sklopu Trećeg samita Evropske banke za regionalni razvoj, koji se održava u Sarajevu, na jednom od panela se vrlo snažno zauzeti i pozvati investitore da povećaju svoja ulaganja u bh. ekonomiju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovala savjetnica Ana Trišić – Babić.