BiH
4

Chomsky putem videolinka na Međunarodnoj konferenciji lingvistike u Sarajevu

FENA
Noam Chomsky
Noam Chomsky
Međunarodna konferencija i podučavanje stranog jezika i lingvistike FLTAL'13 održana je danas u kampusu univerziteta na Ilidži u Sarajevu.

Direktorica Službe za odnose s javnošću Internacionalnog Burch univerziteta (IBU) Nadira Sarajlić izjavila je za Agenciju FENA da je konferencija okupila najbolje stručnjake iz prakse, a održava se treću godinu zaredom uz učešće velikog broja akademskih radnika iz regiona i svih kontinenata.

Burch univerzitet organizuje konferenciju s 11 univerziteta iz BiH, Egleske i Turske, a 420 učesnika iz 50 zemalja predstavit će oko 350 naučnih radova.

Učesnicima i gostima konferencije putem videolinka obratio se poznati filozof i lingvist, profesor emeritus lingvistike Noam Chomsky s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

"Konferencija o lingvistici ima za cilj vratiti staru slavu Sarajevu koji je 70-ih godina bio jedan od svjetskih lingvističkih centara", dodala je Sarajlić.

Veliki broj zvaničnika je prisustvovao otvorenju konferencije kao što su rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey, ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli te mnogi drugi.