{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chiracu uručeno priznanje Počasnog građanina Sarajeva

F
3.2.2011. u 13:07
0
3
Chiracu uručeno priznanje Počasnog građanina Sarajeva
0
Chiracu uručeno priznanje Počasnog građanina Sarajeva
Jacques Chirac (Foto: Reuters)
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je zvanično priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva bivšem predsjedniku Francuske Jacquesu Chiracu.
Chirac je zahvalio građanima Sarajeva i BiH na priznanju, koje je za njega, kako je kazao, velika čast i zadovoljstvo.

Gradonačelnik Behmen je u pratnji sekretara Gradske uprave Milorada Kojovića i ambasadora BiH u Francuskoj Almira Šahovića priznanje Grada Sarajeva uručio Chiracu u Parizu, saopćeno je danas iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Odluka o dodjeli ovog priznanja donesena je na Gradskom vijeću Grada Sarajeva 1. februara, za zasluge Chiraca koje je imao u svom angažmanu za BiH, za prekid rata i uspostavljanje mira. Dejtonski sporazum, koji je označio kraj rata u BiH, potpisan je u Parizu.

Chirac je bio inicijator uspostave Trupa za brzu intervenciju Evropske unije, koje su imale značajnu ulogu u uspostavi mira u BiH. S tim u vezi istaknut je, značajan događaj vezan za most Vrbanja 27. maja 1995. godine (danas Most "Suade Dilberović i Olge Sučić"), kada je otpočela integracija Sarajeva, i kada su formirane evropske snage za brze intervencije, sastavljene većinom od francuskih vojnika.

Također predsjednik Chirac, još tokom obavljanja funkcije gradonačelnika Pariza, bio je naklonjen BiH i tokom rata tražio vojnu intervenciju, sa čime se nije slagao tadašnji predsjednik François Mitterand.

Na inicijativu predsjednika Chiraca, 2000. godine održan je Samit zemalja EU u Zagrebu, kojim su Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama zapadnog Balkana počela da se otvaraju vrata u evropsko društvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: