BiH
0

"Chicago" u Sarajevu

FENA
Grupa mladih entuzijasta, okupljenih u SOS-Društvenom centru "Hermann Gmeiner", 26. juna u 20.00 sati u prostoru Doma mladih prvi put u Sarajevu izvest će kultni brodvejski mjuzikl "Chicago".

Predstava je urađena i pripremljena na osnovu originalnog brodvejskog scenarija i pruža sve ono što mlađa publika očekuje od pozorišta: zabavu, energiju, inovativnost, spoj muzičke, glumačke i plesačke vještine.

Kako bi sve funkcioniralo na sceni, naporne probe i pripreme su trajale nekoliko mjeseci, rečeno je danas na konferenciji za novinare upriličenoj povodom premijere "Chicaga".

"Krenulo je spontano, djeca su se zainteresirala za scenarij i zaista su vježbali ozbiljno, s puno profesionalizma i radne discipline. U predstavu je uključeno 16 glumaca, muzičara i plesača. Neki od njih su polaznici muzičkih i baletnih škola i veoma smo zadovoljni urađenim", kazala je voditeljica dramske sekcije pri Centru i redateljica "Chicaga" Arma Tanović-Branković.

Predstava je, kako je istakla direktorica Centra Azra Baščelija, prvi zajednički projekt svih kreativno-edukativnih timova koji djeluju u okviru "Hermann Gmeinera".

"Svi smo se s voljom i željom uključili u realizaciju predstave i dali smo sve od sebe da ovo uspije. Ovom predstavom mladi ljudi pružaju otpor općoj destabilizaciji društva i ukazuju na svoje potrebe i to je osnovna poruka naše izvedbe "Chicaga", kazala je Baščelija.

Realizaciju mjuzikla pomogli su nastavnici savremenog plesa, baleta, dizajna, fotografije, solo pjevanja te volonteri Ambasade Kraljevine Španije u BiH. Koreografkinje su Linda Prugo i Šahsudina Pelenda a asistenti redatelja Esteban Garcija i Eva Suarez.

Predstava će nakon premijere 1. jula biti izvedena i u prostorijama zgrade Općine Novi Grad.