|

Chhabra: BiH i Indija imaju dobru političku, kulturnu i ekonomsku saradnju

Chhabra: BiH i Indija imaju dobru političku, kulturnu i ekonomsku saradnju
0
F
FENA
27.4.2018. u 14:07
11
komentara
0

dijeljenja
Chhabra: BiH i Indija imaju dobru političku, kulturnu i ekonomsku saradnju Rahul Chhabra (Foto: FENA)
Nerezidentni ambasador Indije sa sjedištem u Budimpešti Rahul Chhabra održao je dans studentima Univerziteta u Sarajevu predavanje o temi "Politički, ekonomski i kulturološki aspekti saradnje Indije i Bosne i Hercegovine".
Dobrodošlicu ambasadoru Chhabri, tajniku Ambasade Sanjeevu Manchandi, profesorima, studentima, poželio je rektor UNSA Rifat Škrijelj.

On je, između ostalog, naveo da postoji obostrana želja da se saradnja BiH, UNSA i Indije podigne na viši nivo, što će rezultirati ne samo promociju nacionalnih interesa u međunarodnim odnosima, već će BiH pružiti mogućnost značajnijeg ekonomskog predstavljanja na azijskom kontinentu.

Škrijelj se nada da će bilateralni diplomatski odnosi dviju prijateljskih država biti podignuti na nivo rezidentnih ambasadora.

Ambasador Chhabra je na predavanju govorio o odnosima BiH i Indije u oblasti politike, trgovine, obrazovanja i kulture, te modernoj Indiji i budućim perspektivama. Podsjetio je na dobru historijsku saradnju iz vremena bivše Jugoslavije, te da je ona nastavljena i da rade na jačanju.

"U savremenoj Indiji veze s BiH su još jače. Nema otvorenih pitanja između Indije i BiH. Imamo dobru političku, kulturnu i ekonomsku saradnju", kazao je, između ostalog, ambasador Chhabra.

Naveo je da BiH podržava Indiju u vanjskoj politici, ali također i Indija pomaže BiH na svim nivoima, a kao primjer dobre saradnje naveo je da se u BiH održavaju programi joge, večeri indijskog plesa, umjetnosti.

Kazao je da posebno radi na jačanju ekonomske saradnje BiH i Indije, te naveo da je u Indiji hiljade radnih mjesta otvoreno za građane BiH.

Također je na Sarajevo Biznis Forumu 2018. učešće uzela i delegacija od 15 indijskih privrednika.

"Naša delegacija je produžila svoj boravak u BiH, intenzivno vodi pregovore s poslovnim partnerima u BiH. Ostvareni su dobri rezultati koji će u buduće polučiti još bolju i jaču ekonomsku saradnju dvije države", kazao je Chhabra.

Biznismeni iz Indije bili su zainteresirani i za saradnju u oblasti medicine, a intencija im je, kako je ambasador kazao, da u BiH uspostave medicinski univerzitet.

Podsjetio je i na to da su posebno dobri odnosi BiH i Indije u oblasti kulture.

Sinoć je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevo, Kavita Chhabra održala predavanje o umjetnosti.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...