Sarajevo
88

Charles Michel stigao u Predsjedništvo BiH, dočekali ga Džaferović i Dodik

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stigao je danas u poslijepodnevnim satim u službenu posjetu Sarajevu. Prvi zadatak ima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Michela su u zgradi Predsjedništva BiH dočekali predsjedavajući Šefik Džaferović i član Milorad Dodik. Zbog operacije, član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Planirano je da se Michel sa predstavnicima vlasti sastane u Sarajevu i Mostaru, a u BiH stiže iz Srbije gdje se sastao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Michel bi se trebao sastati i sa vladajućom koalicijom na državnom nivou, ali i sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Kako je najavljeno iz Brisela, Michel bi se tokom sastanka sa zvaničnicima trebao osvrnuti na proces širenja Evropske unije na Zapadni Balkan gdje će također ukazati i na novi momenat u ovom procesu koji uključuje i stvaranje Evropske geopolitičke zajednice što, kako je ranije naglasio, ima za cilj produbljivanje operativne saradnje kako bi se odgovorilo na zajedničke izazove, mir i stabilnost.

Šef Evropskog vijeća pozvat će bh. političare na okončanje krize u kojoj se nalazi država kao i na prevazilaženje nedostatka povjerenja među zvaničnicima.