Izjave iz Brisela
32

Charles Michel nakon odobravanja pristupnih pregovora za BiH: Važna prekretnica za budućnost

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel govorio je na konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća na kojoj su šefovi vlada zemalja članica Evropske unije dali zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora.

"Ključna stvar koja pokazuje u kojoj mjeri Evropsko vijeće pokazuje jedinstvo je u tome što smo odlučili otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, to je važna prekretnica", započeo je Michel izjavu o Bosni i Hercegovini, a prije toga je govorio o problemima u Gazi i Ukrajini, s obzirom na rat u tim zemljama.

Pozvao je Evropsku komisiju da osmisli pregovarački okvir, koji bi usvojili nakon što BiH ispuni potrebne, relevantne korake.

"Moraju se napraviti određeni koraci sa BiH. Pozivamo Komisiju da napravi potrebne relevantne korake koje BiH mora poduzeti. Prije početka konferencije imao sam priliku da čestitam premijeru BiH i da izrazim solidarnost da sarađujemo sa njima i da se pobrinemo da ovo bude pozitivan razvoj u budućnosti", rekao je Michel.

Nakon njega se obratila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je pozdravila historijsku odluku lidera EU da otvore pregovore sa BiH.